Meer plantaardig en minder dierlijk: dat is goed voor de planeet. Maar de ene tomaat is de andere niet en hetzelfde geldt voor twee verschillende stukken rundvlees. Kunnen we ook daar betere keuzes maken?

Afhankelijk van onder meer de teelt-, productie- en transportmethode, maar ook klimatologische omstandigheden kan de milieu-impact van tomaten onderling verschillen. Op dezelfde manier zal ook het type veeteelt een rol spelen in de milieu-impact van een stuk biefstuk. Maar het is niet eenvoudig om in de winkel te bepalen wat de milieu-impact is van een individueel product.

Bovendien heeft het weinig zin om ons blind te staren op het verschil tussen twee gelijkaardige producten. Net zoals we dat ook op gezondheidsvlak beter niet zo doen. Lees hier meer.

We kunnen veel meer winst boeken door op een hoger niveau betere voedingskeuzes maken. Bij het formuleren van onze aanbevelingen hielden we rekening met de gemiddelde milieu-impact van voedingsmiddelencategorieën zoals peulvruchten, vlees, noten, groenten… Het verschil in milieu-impact tussen peulvruchten en vlees, is veel groter dan het verschil tussen twee biefstukken, waardoor je zo ook meer milieuwinst kan boeken. Vandaar ook het advies om wat vaker peulvruchten op het menu te zetten en minder vlees te eten.

Met de Eco-Score wordt het voor de consument gemakkelijker om de milieu-impact van gelijkaardige producten te vergelijken. Maar net zoals bij de Nutri-Score blijft het belangrijk om de voedingsdriehoek als basis te gebruiken bij het maken van je voedingskeuzes. In de tweede plaats kunnen labels als de Eco- en Nutri-Score een hulp zijn om binnen eenzelfde productgroep de betere keuze te maken.