Drink vooral kraanwater", zegt de voedingsdriehoek. Uit suikerrijke dranken zoals frisdrank, energie– en sportdrank haal je niet één nuttige voedingsstof. Maar je komt er wel door aan. Drink ze dan ook zo weinig mogelijk. En wat doet alcohol met je?

Niet toevallig vind je al deze dranken in de rode restgroep buiten de voedingsdriehoek.

En hoe zit het met light–dranken? Het klopt dat ze geen suiker bevatten maar horen ze wel thuis in een gezonde voeding?

Light–frisdranken

Hoe (on)gezond zijn ze?

Waarom zijn light–frisdranken niet aan te raden als alternatief voor water? Ze zijn toch suikervrij? Ja, maar ze leveren geen nuttige voedingsstoffen en bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Daarom staan ze in de grijze zone. Hou jezelf aan de maximaal aanbevolen hoeveelheid per dag – die is afhankelijk van je lichaamsgewicht.  
Waarom drink je dan toch beter niet te veel light–frisdrank?

  • Zoetstoffen maken je té gewoon aan de zoete smaak. Om die reden geldt ook het advies om geen zoetstoffen toe te voegen aan koffie of thee.
  • Het fosforzuur in de dranken is slecht voor je tanden.
  • De kans bestaat dat je gaat compenseren en zo onrechtstreeks toch meer calorieën binnenkrijgt dan nodig.

Lees hier meer over zoetstoffen en het effect van zoetstoffen op ons lichaam.

Hoeveel light–frisdrank mag je drinken?

Hoewel light–dranken met kunstmatige zoetstoffen al beter zijn dan gesuikerde dranken, overdrijf je beter niet met light–drank. En kinderen en zwangere vrouwen drinken er beter helemaal geen. 
Heb je diabetes of volg je een energiebeperkt dieet? Dan kunnen light–dranken voor variatie in je dieet zorgen terwijl je bloed– en energiewaarden onder controle blijven. Maar consumeer ze met mate. 

Mogen kinderen light–frisdranken drinken?

Door de zoetmiddelen die erin zitten, is het beter om je kinderen geen light–drank te geven:

  • Kinderen zijn kleiner en nemen snel meer zoetstoffen op dan goed is voor hen.
  • Ze wennen aan de zoete smaak waardoor ze sneller naar zoetigheid grijpen en ook als volwassene een drang naar zoet blijven hebben. 

Citroenzuur en fosforzuur in light– en gewone frisdranken zorgen voor tandschade. Wacht daarom altijd minimaal een halfuur voor je je tanden poetst. Doe je dat niet? Dan slijt je tandglazuur nog sneller weg.
Koolzuur, dat frisdrank of water doet bruisen, heeft geen negatief effect op je tanden.

Suikerrijke frisdranken en sportdranken

Hoe ongezond zijn fris– en sportdranken?

Naast de vele suikers die erin zitten, is het grootste nadeel dat deze dranken minder verzadigen. Je hebt minder snel een voldaan gevoel en compenseert dat door meer te eten of drinken. Dat kan leiden tot overgewicht en doet de kans op diabetes stijgen.

Houd ook altijd in je achterhoofd dat de zuren in deze dranken leiden tot tandbederf.

Hoeveel fris– en sportdrank mag je drinken?

Fris– en sportdranken zijn vloeibare snoepjes die behalve water vooral suiker, additieven en kleurstoffen bevatten. Drink ze dus zeker niet elke dag.
Geniet je na een inspanning wel eens van een sportdrankje? Wist je dat er twee soorten zijn?

  • isotone
  • hypertone

De isotone dranken bevatten iets minder suiker en worden daarom ook wel dorstlessers genoemd. In de hypertone dranken zit meer suiker dan in frisdank.

Zowel isotone als hypertone dranken bevatten suikers en zouten (natrium), om je lichaam beter vocht te laten opnemen . Maar onthoud dat sportdrank enkel nuttig is bij intensieve en langdurige sportinspanningen. Gewoon water is meestal voldoende!

Behoren sportdranken ook voor (recreatieve) sporters tot de rode zone?

Voor sporters is het belangrijk voldoende energie en vocht in te nemen voor, tijdens en na de training om trainingsprestaties te maximaliseren en hersteltijd te verbeteren. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de intensiteit en de duur van de training. Indien voldoende energie opgenomen wordt via een gezond en gebalanceerd voedingspatroon, zijn extra supplementen niet nodig. Hydratatie voor en na het sporten is nodig, voldoende vochtinname is namelijk belangrijk om je sportprestaties optimaal te houden. Door zweten kan veel er vochtverlies zijn, wat de prestatie negatief beïnvloedt. Dit kan het beste aangevuld worden met water. Sportdranken die koolhydraten en elektrolyten bevatten kunnen gebruikt worden wanneer heel intensief en langdurig gesport wordt, om bloedglucose te helpen behouden, brandstof voor de spieren te voorzien en risico op hyponatriëmie te verminderen. Voor recreatieve sporters zijn deze echter niet nodig en behoren ze tot de rode zone. Ze leveren vaak onnodig veel extra suikers.

Lees meer over voeding bij sport op de website Gezond sporten van de Vlaamse overheid.

Energiedrank

Energiedranken en frisdranken lijken heel erg op elkaar doordat ze allebei heel wat suiker bevatten.

Energiedranken bevatten daarnaast de opwekkende stoffen cafeïne en taurine. Wist je dat er in één blikje energiedrank evenveel cafeïne zit als in een kopje koffie? En dat is niet onschuldig, want drink je het in grote hoeveelheden? Dan zorgt het voor heel wat bijwerkingen:

  • hartkloppingen
  • hoofdpijn
  • beven
  • angst
  • slapeloosheid

Energiedranken worden vaak gecombineerd met alcohol. Dat houdt wel een risico in. Cafeïne pept je op terwijl alcohol je zenuwstelsel minder gevoelig maakt. Gevolg: je beseft niet hoeveel je gedronken hebt. En daardoor drink je meer dan je wilt.

Alcoholische dranken

Wat doet alcohol met je?

Heb je alcohol nodig om te leven? Nee, zeker niet. Alcohol is een schadelijke stof. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol.
Waarom is alcohol schadelijk?

  • Je kunt eraan verslaafd raken.
  • Je kunt lever- en pancreasaandoeningen oplopen, maar ook hartziektes en kankers.
  • Je loopt meer kans op een ongeval.

Alcoholische dranken zijn calorierijk én wekken de eetlust op.Alcohol is dus een dikmaker.
Je droogt sneller uit wanneer je alcohol drinkt. Dit dehydraterende effect zorgt ervoor dat je meer vocht verliest dan je door de alcoholische drank opneemt. Samengevat: kies bij dorst niet voor alcohol!

Hoeveel alcohol mag je drinken?

Besluit je om toch alcohol te drinken? Om de risico’s te beperken volg je best deze richtlijnen:

  • Ouder dan achttien jaar? Drink niet meer dan tien standaardglazen alcohol per week.
  • Spreid je gebruik over meerdere dagen tijdens de week.
  • Drink enkele dagen geen alcohol.

Je drinkt beter geen alcohol als je:

  • jonger dan achttien bent
  • het moeilijk vindt om alcohol met mate te drinken
  • zwanger wilt worden of het al bent
  • borstvoeding geeft
  • met de auto gaat rijden
  • voor en tijdens het werk
  • een machine moet bedienen
  • een activiteit doet waarbij aandacht en coördinatie nodig zijn
  • medicijnen gebruikt waarvan de werking beïnvloed wordt door alcohol

Alcoholvrij bier

De nadelige effecten van alcohol gelden uiteraard niet voor alcoholvrij bier en andere alcoholvrije alternatieven.

Omwille van de aanzienlijke en overbodige bijdrage aan de energie-inname (vergelijkbaar met frisdrank) worden ze best ook beperkt. Daarom behoren deze dranken eveneens tot de rode zone buiten de driehoek.

Meer weten over alcoholgebruik en de gevolgen ervan?