Het hindoeïsme is de overheersende inheemse religieuze traditie van het Indische subcontinent. Er zouden zo’n 20.000 hindoes in België zijn. De hindoes in België zijn hoofdzakelijk van Indische en Nepalese afkomst en wonen vooral in Leuven, Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent.

Maaltijdgewoontes en populaire voedingsmiddelen in de hindoeïstische gemeenschap

Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand. Ze drinken water, zoete thee of een verkoelende yoghurtdrank die lassi heet en die zoet of zout bereid kan worden.

De traditionele hindoeïstische geneeskunde wordt Ayurveda genoemd. De Ayurveda geeft volgende tips voor een gezonder en gelukkiger bestaan:

  • Drink veel water.
  • Ga een kwartiertje wandelen na elke maaltijd.
  • Eet in stilte en concentreer je op het eten.
  • Eet langzaam.

Kruiden en specerijen zijn heel populair in de hindoeïstische keuken en beschikken ook over geneeskrachtige eigenschappen volgens de Ayurveda. Enkele voorbeelden zijn: kardemom, kaneel, kruidnagel, koriander, knoflook en gember.

In de hindoeïstische gemeenschap is het hindoeïsme de grootste godsdienst. Hier ontdek je meer over hoe die religie ook de voedings- en eetgewoontes beïnvloedt.