Voedingsadvies bij kinderwens en zwangerschap

Wil je graag zwanger worden of ben je zwanger? Gezond eten en leven wordt nog belangrijker. De voedingsdriehoek vormt ook hier de basis, en daarnaast zijn er enkele specifieke aandachtspunten.

    • Zo wordt sterk aanbevolen om dagelijks een supplement van 0,4 mg foliumzuur te nemen, vanaf het moment dat je stopt met contraceptie tot het einde van de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
    • Sommige voedingsmiddelen worden afgeraden wegens het gevaar op besmetting met bacteriën: rauw vlees en vis, gerookte vis, rauw ei, kazen op basis van rauwe melk. Rauwe groenten moeten goed gewassen worden.
    • Dranken en voedingsmiddelen met alcohol zijn volledig te vermijden.
    • Lever en producten op basis van lever worden afgeraden omdat ze veel vitamine A bevatten. Een te hoge inname hiervan verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen.

    Meer weten?

    Vraag raad aan een professional (gynaecoloog, diëtist, huisarts).
    Raadpleeg de gedetailleerde info van onze partners van de Vlaamse overheid:
    Over gezond zwanger worden: https://www.gezondzwangerworde....
    Over gezond eten tijdens de zwangerschap: https://www.kindengezin.be/zwa...
    Ga te rade bij een van de 6 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg: http://www.expertisecentrakraamzorg.be/

    Aandachtspunten voor vegetarische voeding

    Ook bij een kinderwens en zwangerschap zijn er een aantal aandachtspunten bij een vegetarische of veganistisch voedingspatroon. De Hoge Gezondheidsraad formuleerde daarom adviezen voor vegetarische en veganistische voeding per leeftijdsgroep.

    In deze brochure van de Vereniging voor Kindergeneeskunde vind je praktische voedingsaanbevelingen volgens de voedingsdriehoek met telkens specifieke aandachtspunten bij vegetarische voeding. Ze is opgesteld voor gezondheidsmedewerkers, maar is ook nuttig voor (toekomstige) ouders.