Benieuwd hoe dat boodschappenlijstje werkt? Wil je recepten inplannen in je weekmenu? Of wil je weten waarom we geen calorieën vermelden bij de recepten? In onze veelgestelde vragen vind je zeker een antwoord. Zie je jouw vraag niet in de lijst? Stuur ze dan naar zekergezond@gezondleven.be, wij helpen je graag verder.

Wat betekenen de omgekeerde driehoekjes bij elk recept?

Bij elk recept zie je een omgekeerde driehoek met daarin een icoontje. Die geeft je info over de gezondheids-waarde van het gerecht. Bij hoofdgerechten (of warme maaltijden) tonen we in het gezondheidsicoon steeds de belangrijkste eiwitbron (peulvruchten, vis, vlees, ei, noten, vleesvervangers). Bij alle andere gerechten tonen we het hoofdingrediënt (meestal het grootste volume − dit kan ook de belangrijkste eiwitbron zijn). Het icoon heeft een achtergrondkleur. Dat is de kleur van de zone waar het voedingsmiddel zich in de voedingsdriehoek bevindt: blauw, donkergroen, lichtgroen of oranje.

Het icoon kan ook een grijze achtergrondkleur hebben. Dat is zo als de eiwitbron of het hoofdingrediënt zich in de grijze zone van de voedingsdriehoek bevindt omdat het bepaalde bewerkingen onderging zoals mixen of het toevoegen van suiker, vet of zout. Hierdoor wordt het gerecht iets minder gezond dan oorspronkelijk.

Hoe gebruik ik het boodschappenlijstje?

Voeg in één klik de ingrediënten van het recept toe aan je boodschappenlijstje via de knop ‘TOEVOEGEN AAN LIJST’. Heb je enkele ingrediënten al in huis? Vink die dan eerst uit voor je op de knop klikt.

Open de boodschappenlijst. Om de lijst overzichtelijker te maken kan je de ingrediënten verplaatsen. Dat doe je door de 4 streepjes achteraan het ingrediënt te verslepen. Heb je nog iets anders nodig? Typ dit dan onderaan het boodschappenlijstje door te klikken op ‘Voeg een item toe’.

In de winkel kan je de ingrediënten die je in je kar legt simpelweg afvinken. Zo worden deze doorstreept. De doorstreepte ingrediënten kan je verwijderen door te klikken op ‘GESCHRAPTE ITEMS WISSEN’. Wil je het volledige boodschappenlijstje in één keer verwijderen? Klik rechtsboven op de 3 bolletjes en kies voor ‘LIJSTJE LEEGMAKEN’.

Items Wissen

Hoe gebruik ik het weekmenu?

Je kan een recept toevoegen aan je weekmenu door te klikken op de knop ‘INPLANNEN’. Kies de dag waarop je dit gerecht wil klaarmaken. Je kan via de pijltjes bovenaan ook vooruit en terug gaan naar andere weken. Je kan ook meerdere recepten toevoegen aan één dag.

Inplannen

Gebruik je een eigen recept of ga je op zaterdag bijvoorbeeld bij de oma eten, noteer dit dan bij ‘Liever een eigen recept?’. Je kan een ingevuld gerecht eenvoudig weer verwijderen met het vuilnisbak-symbool.

Vlees, vis of veggie? Bij een ingevuld weekmenu geven de gezondheidsiconen (driehoeksymbool bij recept) je een overzicht van hoeveel keer er vlees, vis, peulvruchten, een vleesvervanger, ei of een andere eiwitbron op je menu staat. Verder zie je of het gaat om een voorkeursrecept (gekleurde achtergrond) of om een gerecht met ingrediënten uit de grijze zone van de voedingsdriehoek. Zo zie je meteen of er variatie in je weekmenu zit en hoe vaak je kiest voor een voorkeursrecept!

Weekmenu

Is het mogelijk om de recepten af te drukken?

Via de website is het mogelijk om een recept af te drukken. Er is een print icoon voor voorzien. Wat moet je doen? Open het recept dat je wilt afdrukken en klik op het print icoon dat je terugvindt naast BEREIDING.

Ik wil vermageren. Hoeveel mag ik juist eten van deze recepten?

Onze recepten zijn allemaal gezond en passen bij de aanbevelingen van de voedingsdriehoek. We focussen liever niet meer op macronutriënten, maar wel op gezonde voedingsmiddelen. Om die reden hebben we gekozen om niet het aantal calorieën, koolhydraten, vetten … weer te geven bij de recepten.

Hoeveel eten je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon en hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd, of je een man of vrouw bent en hoe actief je bent. Bij de recepten is gekozen voor een standaard portie voor een gemiddeld persoon met een matig tot actieve levensstijl. Heb je overgewicht of ben je heel sportief dan kan je behoefte lager of hoger zijn. Vraag eventueel raad bij een diëtiste voor persoonlijk advies.

Zijn de recepten geschikt voor mensen met diabetes? Kunnen jullie de verhouding koolhydraten/suikers weergeven?

De receptenapp is vooral bedoeld als inspiratiebron om gezond te koken. Een gezonde voeding voor personen met diabetes is ook gebaseerd op de principes van de voedingsdriehoek.

We hebben onze criteria kort afgestemd met de Diabetes Liga. Heel wat van onze recepten passen in een gezonde diabetesvoeding. Personen met diabetes die onze recepten wensen te gebruiken moeten rekening houden met de voedingsadviezen die ze kregen van hun behandelend diëtist en hun persoonlijke dagschema. De recepten kunnen individueel best aangepast worden. Bij eventuele vragen raden we je aan om deze te stellen aan je arts of de diëtist.

Kunnen de recepten aangepast worden bij andere aandoeningen?

De receptenapp wil vooral inspireren om gezond te koken. Jammer genoeg kunnen we geen advies op maat geven, wat wenselijk is bij bepaalde aandoeningen. Meestal zijn onze recepten wel een goede basis voor een aangepast dieet. We raden je aan om met je specialist, huisarts of diëtist(e) te bekijken of de recepten voor jou bruikbaar zijn.

Waarom staan er geen calorieën of de hoeveelheid koolhydraten & vetten bij de recepten?

We hebben er bewust voor gekozen om geen informatie op het niveau van voedingsstoffen toe te voegen, omdat dit een onvolledig of zelfs vertekend beeld kan geven over de gezondheidswaarde. Dit is ook de afweging die we maakten bij de nieuwe voedingsdriehoek.

De recepten zijn gecheckt op een gezonde en evenwichtige samenstelling en zijn bedoeld voor wie op een eenvoudige manier gezond wil eten. De portiegroottes zijn op maat van een gemiddeld persoon. De recepten zijn met andere woorden niet ontwikkeld voor gebruik bij afslanken of andere specifieke diëten. Voor advies op maat of om te beoordelen of de recepten passen bij jouw voedingsnoden, raden we aan om advies te vragen aan een diëtist of behandelend arts.

Is de milieu-impact van de recepten op Zeker Gezond ook afgetoetst?

Gezond en milieuverantwoord eten gaan vaak hand in hand. Bij het volgen van deze recepten sla je dus twee vliegen in één klap. Hoe besteden we aandacht aan het milieu bij de recepten?

  • Ze bevatten overwegend ingrediënten van plantaardige oorsprong. Er zijn ook heel wat recepten die volledig vegetarisch of veganistisch zijn. Want: vaker plantaardig eten is beter voor het milieu!
  • In (hoofd)gerechten met vlees en vis is er gekozen voor een maximale portie van 130 gram per persoon.
  • Ieder recept is op basis van de gebruikte groente en/of fruit gelabeld met het optimale seizoen. In de app kan je de gerechten filteren volgens het seizoen.

Via welke browser kan ik naar zekergezond.be surfen?

We raden je aan om de app van Zeker Gezond te downloaden via de Apple Store of de Google Play Store. Ook op desktop kan je het platform bereiken, via de URL zekergezond.be. Deze website, die parallel loopt met de app, wordt ondersteund door alle actuele browsers: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox en Safari. Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Microsoft heeft immers de ondersteuning voor Internet Explorer stopgezet in januari 2020, en raadt al haar gebruikers actief aan om over te stappen naar hun nieuwe browser Microsoft Edge.

Waarom dit receptenplatform?

In 2017 lanceerde Gezond Leven de omgekeerde voedingsdriehoek. Het beeld en de achterliggende adviezen vertellen je wat je best eet. Veel Vlamingen bleken nog nood te hebben aan bijkomende ondersteuning, om de theorie in de praktijk te brengen. Heel wat mensen vroegen ons dan ook naar bijhorende receptjes, zowel gewone burgers als gezondheidsprofessionals zoals diëtisten. Er was dus een grote behoefte om die theoretische richtlijnen van de voedingsdriehoek in de praktijk te zien.

Vlaming wil hulp om gezonder te eten
Deze behoefte werd bevestigd door een enquête over de voedingsdriehoek en gezonde voeding die we begin 2019 lieten afnemen bij een representatieve steekproef van 500 Vlamingen. Op de vraag om een top 3 aan te duiden bij ‘Wat zou jou kunnen helpen om gezonder te eten?’ gaf 47% aan dat recepten aangeboden via verschillende kanalen (website, kookboek of app) hem of haar zou ondersteunen. Dit was het op één na populairste antwoord (57% duidde ‘Gezonde voeding die goedkoper is’ aan).

Recepten volgens de voedingsdriehoek
Aan recepten op zich is er natuurlijk geen gebrek. Maar een betrouwbare, onafhankelijke bron van gezonde recepten in de vorm van een app en webplatform ontbrak tot nu toe. We sloten een partnerschap met verschillende Vlaamse organisaties om een selectie van hun recepten te gebruiken en toetsten die aan gezondheidscriteria in functie van de voedingsdriehoek. Het Nederlandse Voedingscentrum stelde zelfs zijn volledige receptendatabase ter beschikking. Behalve het kosteloos aanbieden van de app en website Zeker Gezond is ook de integratie van een filter voor budgetvriendelijke recepten een meerwaarde ten opzichte van het bestaande aanbod.

Zeker Gezond kwam er niet in 1-2-3. Omdat we uiteraard een zo kwalitatief mogelijk eindproduct wilden afleveren waar onze doelgroep ook echt iets aan heeft, stopten we er veel werkuren in. Zo deden we een intensief vooronderzoek met onze partners om de noden van onze doelgroep naar boven te brengen en af te bakenen, zorgden we voor een wetenschappelijke onderbouwing op het vlak van de gezondheidscriteria en gedragsverandering, deden we verschillende testmomenten bij burgers tijdens de ontwikkeling en werkten we samen met partners voor het aanleveren van de recepten. Daarnaast investeerden we in mediaruimte voor een communicatiecampagne.

App valt in de smaak: enkele cijfers
De eerste reacties en cijfers laten zien dat dit een welkom product is voor de Vlaming. Op de dag van lancering bereikte Zeker Gezond de kaap van 13.000 aangemaakte profielen. Er waren ook meer dan 30.000 unieke bezoekers die dag. Na één week zaten we over 40.000 downloads van de app, en meer dan 20.000 geregistreerde profielen. Deze cijfers bevestigen dat de app effectief inspeelt op een bestaande behoefte. Dankzij vele positieve reacties en suggesties kunnen we het platform verder uitbreiden, om blijvend in te spelen op de noden van de eindgebruiker.

Gezond Leven zal na deze lancering naar het algemeen publiek ook ruimere implementatiemogelijkheden verkennen en de app bekend maken naar verschillende settings. Zeker Gezond zal bijvoorbeeld ook als inspiratiebron voor gezonde en betaalbare gerechten gepromoot worden naar gezondheidsprofessionals en organisaties die instaan voor het voedingsaanbod in scholen, bedrijven, dienstencentra, sociale voedselvoorzieningen en zorginstellingen.