Om te stoppen met roken zijn er zes onderbouwde rookstopmethodes, zoals een tabakoloog of medicatie. Maar soms lukt het ook zónder hulpmiddelen, zoals bij Willy Ardijns (69). Hij rookte ooit 25 sigaretten per dag, maar slaagde erin om op eigen kracht te stoppen. “Ik ging veel water drinken en andere gewoontes kweken. In plaats van een sigaret op te steken, nam ik een stukje fruit”, zegt hij.

“Ik zat op internaat en ik heb op mijn veertiende mijn eerste sigaret opgestoken”, zegt Willy. “Je kan het je nu niet meer voorstellen, maar in 1968 mochten we vanaf die leeftijd roken op school. De meeste leerlingen deden dat dan ook. In die tijd maakten zelfs sporthelden zoals Eddy Merckx en Johan Cruijff reclame voor sigaretten. Ook roken op tv en op openbare plaatsen was normaal. Gelukkig hebben we wat dat betreft al een lange weg afgelegd.”

Maak een afspraak met jezelf

“Er waren momenten dat ik erg veel rookte, bijvoorbeeld als ik naar het voetbal ging. Op zo’n dag joeg ik er toch een pakje van 25 sigaretten door. Ook op het werk rookte iedereen. Tegen 10 uur had ik al zes, zeven sigaretten gerookt. Maar eigenlijk voelde ik me daar niet zo goed bij. In 1981, op mijn 27ste, ben ik dan ook gestopt. In dat jaar verhuisde ik met mijn werk naar een nieuw gebouw en dat was voor mij de ideale aanleiding om een rookstoppoging te ondernemen. Dat was een afspraak die ik met mezelf had gemaakt. Ik wilde ook stoppen voor de kinderen, want als ouder wil je toch het goede voorbeeld geven.”

“Ik ben van de ene op de andere dag gestopt en zonder hulpmiddelen. Ik ben nooit meer echt herbegonnen, maar jaren later, als ik uitging met vrienden, durfde ik wel eens een sigaartje opsteken. Maar dat laatste sigaartje is ondertussen ook al twintig jaar geleden.”

Willy

“Ik ben van de ene op de andere dag gestopt en zonder hulpmiddelen. Ik ben nooit meer echt herbegonnen, maar jaren later, als ik uitging met vrienden, durfde ik wel eens een sigaartje opsteken. Maar dat laatste sigaartje is ondertussen ook al twintig jaar geleden.”

Willy Ardijns

Steek het geld in een potje

Het geld dat Willy uitspaarde door niet meer te roken, stak hij in een potje. “En daar heb ik een videorecorder van gekocht, iets wat indertijd behoorlijk duur was”, zegt hij. “Mijn vrouw is op ongeveer hetzelfde moment gestopt als ik. En dat helpt natuurlijk ook, want dan kan je elkaar motiveren. Zij was net geopereerd aan haar amandelen en dat was voor haar een reden om ook te stoppen. Maar zij heeft het moeilijker gehad. Ik weet nog dat ze regelmatig zei dat ze zin had in een sigaret. Dat had ik minder. Ik herinner me wel dat ik de eerste weken veel water dronk. De eerste veertien dagen vond ik het ergste. Maar geleidelijk aan kweek je andere gewoontes. In plaats van een sigaret op te steken, neem je bijvoorbeeld een stukje fruit. Ik ging ook veel fietsen, want ik had meer adem. Dat heeft waarschijnlijk ook goed geholpen tegen de extra kilo’s die er bij veel mensen aankomen als ze stoppen met roken. Het viel mij ook op dat ik opeens heel veel tijd had. Want roken kost niet alleen veel geld, ook veel tijd. En ik had weer plaats in mijn zakken! Want daar zat altijd een pak sigaretten en een aansteker.” (lacht)

Deel je rookstoppoging

“Het allerbeste is natuurlijk om nooit te beginnen roken. En wil je stoppen, probeer het dan gewoon. Het is nooit te laat”, vindt Willy. “Vermijd dan wel alcohol, want dat maakt het veel moeilijker. Als je drinkt, zal de drang naar een sigaret snel weer de kop opsteken, zeker in het begin. Zeg het ook tegen je vrienden en kennissen dat je een rookstoppoging onderneemt. Dat maakt de drempel om toch een sigaret op te steken hoger. Want je hebt het beloofd en dan wil je je daar ook aan houden. Dat maakt het iets makkelijker om vol te houden.”