Als je dit leest, wil je waarschijnlijk werk maken van een werking rond gezondheid in de opvang. Dat is geweldig nieuws, maar voor je aan de slag gaat, is het belangrijk om draagvlak te creëren. Draagvlak creëren betekent dat je enthousiasme, ondersteuning en goedkeuring over (een aspect van) je werking rond gezondheid creëert bij alle mensen die betrokken zijn bij de opvang.
Want met een beetje steun krijg je zoveel meer gedaan!

Ben je een groepsopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang), dan werk je samen met een team van collega’s. Alleen als er draagvlak is bij zowel de directie/verantwoordelijke, de kindbegeleiders en ander personeel heeft je werking rond gezondheid écht kans op slagen. Een team dat met veel enthousiasme deze werking mee uitwerkt, steunt en promoot, is de sleutel tot succes. Zorg dat heel het team de voordelen van gezond gedrag voor de kinderen en voor zichzelf erkennen, dat ze inspraak krijgen bij de opmaak en uitvoering van de werking en dat ze gemotiveerd zijn om rolmodel te zijn. Op die manier zal hun betrokkenheid hoog zijn.
Ben je een gezinsopvang (onthaalouder), dan is deze stap heel wat eenvoudiger. Want jij moet vooral jezelf motiveren om aan de slag te gaan. En dat heb je al gedaan!

Maar, ook de kinderen en ouders warm maken voor de aanpassingen rond gezondheid is belangrijk. Of waarom niet de gemeente de kans geven om mee na te denken en de werking mee uit te werken? Op deze manier wordt er een gedeelde visie ontwikkeld.

Communicatie: de sleutel tot succes!
Communiceer vanaf de start regelmatig met alle betrokkenen en blijf dit consequent doen. Geef regelmatig updates over de voortgang van het project om het draagvlak doorheen het hele proces te behouden. Maar let op: zoals bij elk veranderingsproces worden gewoonten soms doorbroken en worden mensen uit hun comfortzone gehaald. De kans bestaat dan ook dat je te maken krijgt met weerstand en kritiek. Probeer goed te luisteren naar ieders feedback en gebruik die om je werking te verbeteren.

Tips & tricks om draagvlak te creëren:

  • Speel met heel je team het Gezond-gedachtspel. Dit is een gezelschapsspel om samen op een leuke manier een duurzaam beleid te ontwikkelen. Het is spel kan je hier gratis downloaden en zelf afdrukken.
  • Elke week een gezondheidsboodschap ophangen. Zo wordt gezondheid al snel een veelbesproken onderwerp in de opvang. 
  • Breng gezondheid aan als item op de teamvergadering.
  • Geef het goede voorbeeld door bv. gezonde tussendoortjes en dranken te voorzien voor het team.
  • Geef heel het team de kans om hun mening en ideeën te delen. Hiervoor kan je bv. een ideeënbus of ideeënboom ophangen waarop alle teamleden hun inspiratie kunnen noteren.
  • Organiseer een pedagogische studiedag rond gezondheid. Laat bv. een oefening met verpakkingen van tussendoortjes aan bod komen waar je energie-, suiker- en vetwaarden vergelijkt.
  • Organiseer een infoavond voor de ouders om uitleg te geven over je werking rond gezondheid en de visie van de kinderopvang.
  • Geef een brief mee voor de ouders waarin je hen informeert over de werking rond gezondheid van je kinderopvang. 
  • Neem je plannen op in de nieuwsbrief van de kinderopvang en geef gezondheid een plaatsje op de website.
  • Neem afspraken en regels op in het reglement – zoals afspraken over traktaties – dat alle ouders ondertekenen bij het begin van de opvangperiode.
  • Hang affiches rond gezondheidsthema’s op in de gangen en in de opvang.
  • Om maatschappelijk kwetsbare ouders te bereiken, schieten brieven of infomomenten vaak tekort. Daarom spreek je hen het best persoonlijk aan bij een breng- of haalmoment.