Breng leerlingen van jongs af aan kennis, attitudes en socio-emotionele vaardigheden bij en laat hen kennis maken met het ondersteunings- of hulpverleningsaanbod specifiek voor kinderen en jongeren (vb. leerlingbegeleiding, kinder- en jongerentelefoon Awel, CLBch@t, JAC, …).

Doe dit niet eenmalig, maar laat het thema ‘mentaal welbevinden’ meermaals terugkomen in de leerjaren. Stem dit goed af met je collega’s overheen alle vakken en leerjaren om overlap te vermijden.

Deze materialen kunnen van pas komen

  • De website van Geluk in de klas biedt allerlei handvaten, kant- en-klare materialen, tips en informatie aan die leerlingen helpen om te groeien en bloeien (lager en secundair onderwijs).
  • Happy Snacks: dé toolkit voor lager & secundair onderwijs om actief aan de slag te gaan met geluk in de klas. Alle werkvormen van Happy Snacks vind je hier.
  • Met het lespakket geluksdriehoek geef je de leerlingen inzicht in de geluksdriehoek, een wetenschappelijk onderbouwd model over wat geluk is én hoe je eraan kunt werken. Er zijn lespakketten op maat van lager en secundair onderwijs.
  • Kamishibai vertelplaten (lager onderwijs) vertellen het verhaal van Pluis, Pluim en Dirk. Drie eekhoorntjes die met de hulp van Uil hun moeilijkheden overwinnen. Leerlingen ontdekken al luisterend de bouwblokken van (eekhoorn-)geluk. Deze vertelplaten zijn onderdeel van het lespakket geluksdriehoek.
  • Met het Wel in je vel-spel (secundair onderwijs) ontdekken jongeren hoe je kunt inspelen op lastige situaties. Ze leren zo bewust na te denken hoe je geluk in eigen handen kunt nemen.
  • Een lachyoga met ketnet-wrapper Sander? Een geluksbol maken met Gloria Monserez? Herbeleef Expeditie Geluk 2021 met deze leuke opdrachtenvideo’s voor de hele klas (lager onderwijs).
  • Ontdek ook het materiaal van andere organisaties zoals Awel, TEJO, Joetz, CM, … (lager en secundair onderwijs).
  • Benieuwd naar meer? Volg dan de vorming ‘samen voor meer geluk in de klas’ of vraag je vorming aan via academie@gezondleven.be.