Een gezond voedingsaanbod op school, hoe ziet dat eruit? Hoe zorg je dat het in de smaak valt? Stel: je vervangt van de ene dag op de andere al het vlees door plantaardige alternatieven. Werkt dat? Natuurlijk niet. En het is ook niet nodig. Gezonde voeding aanbieden op school is makkelijker dan je denkt. Gouden tip: doe het stap voor stap. Zo stoom je iedereen klaar voor het nieuwe aanbod en vermijd je protest.

Om de switch voor iedereen makkelijk verteerbaar te maken, hebben we concrete richtlijnen gebundeld in een gids, gebaseerd op onze voedingsdriehoek. Voor broodjes, warme maaltijden en dranken & tussendoortjes. Elke gids leert je wat een gezond aanbod is, hoe je leerlingen ervoor warm maakt en hoe je ze stimuleert om voor de gezondste optie te kiezen.

Gezonde broodjes

Bestaat dat, ‘het ideale broodje’? Is het bruin, wit of ‘kleurrijk’ door al die groentjes ertussen? Ligt er kaas, ham of hummus op? Smaken verschillen, dat weten we. En verandering van spijs doet eten, weten we ook. Daarom schotelen we je richtlijnen voor een beter (want gezonder) en gevarieerder broodjesaanbod voor.

Gids met richtlijnen voor gezonde broodjes op school

Warme maaltijden

Een gezonde warme maaltijd geeft leerlingen de nodige energie om in de namiddag te vliegen. Hoe stel je zo’n maaltijd samen? Hoe zorg je voor lekker veel variatie? Wat zijn perfecte porties? Onze richtlijnen helpen je op weg.

Gids met richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden

Om deze richtlijnen te ondersteunen ondertekenden de Unie van Belgische Cateraars, verschillende cateraars, Horeca Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Rikolto, de onderwijsverstrekkers en de koepels van ouderverenigingen samen met Hilde Crevits (voormalig minister van onderwijs) en Jo Vandeurzen (voormalig minister van Welzijn, volksgezondheid en gezin) een charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden.

Verder voerden Universiteit Gent en Gezond Leven in 2023 een onderzoek naar de inhoud van de brooddozen en naar de toegankelijkheid van de schoollunch in Vlaamse basisscholen. Lees hier de resultaten van het onderzoek.

Gezonde dranken en tussendoortjes

Wat hoort thuis op school?

We geven je een duidelijk overzicht van welke dranken en tussendoortjes best ruim versus beperkt beschikbaar zijn, en welke niet thuishoren op school.

Deze aanbevelingen zijn er gekomen nadat we samen met de Vlaamse overheid, de onderwijskoepels, de voedingsindustrie, de koepels van automaatleveranciers en cateraars een engagementsverklaring hebben ondertekend. Doel? Dat scholen enkel nog gezonde dranken en tussendoortjes aanbieden.

Hoever staan we?

Hoeveel scholen bieden nog frisdrank aan? En hoeveel scholen voorzien groenten en fruit? Bekijk deze en andere cijfers in onze samenvatting en infographics:

  • Samenvatting: in 2018 / in 2021
  • Drankaanbod basisschool: in 2018 / in 2021
  • Drankaanbod secundaire school: in 2018 / in 2021
  • Tussendoortjesaanbod basisschool: in 2018 / in 2021
  • Tussendoortjesaanbod secundaire school: in 2018 / in 2021

Aan de slag!

Wil je op jouw school graag werk maken van een evenwichtig(er) aanbod van dranken en tussendoortjes?

Teken dan in op deze projecten:

Of ga aan de slag met deze materialen:

Richtlijnen hoger onderwijs en universiteiten

Voor hogescholen en universiteiten bestaan er aangepaste richtlijnen die gericht zijn naar studenten. Meer informatie en de richtlijnen vind je hier.