‘Wisselwerken’ helpt hardnekkig zitgedrag op werkvloer te doorbreken

23.10.2018

Vlaamse bedienden zitten 5,5 uur stil tijdens de werkuren. Een zorgwekkend cijfer, want te lang stilzitten brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil dringend actie ondernemen en introduceert de nieuwe term ‘wisselwerken’. Dit betekent elk half uur even rechtstaan op het werk. “Op termijn moet wisselwerken de nieuwe norm worden.”

Hardnekkig zitgedrag

De Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag neer. Vooral bedienden zitten regelmatig lang stil: ongeveer 5,5 uren tijdens de werkuren. 

Wie meer dan 10 uur per dag zit, loopt bijna 35% meer kans op (vroegtijdig) overlijden dan wie slechts 1 uur per dag zit. Veel mensen voelen zich ook minder productief en minder energiek tijdens een ‘zitmarathon’. Voor een goede gezondheid zou je elk half uur even moeten rechtstaan. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, rugpijn, overgewicht en diabetes type 2. 

Ingebakken

Uit een recente peiling van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat bijna 3 op 4 Vlamingen meer willen bewegen of minder lang stilzitten. Maar waarom doen we dat dan niet?

“Neerzitten zit echt ingebakken in onze cultuur. Op school zijn kinderen flink als ze stilzitten”, zegt Femke De Meester, stafmedewerker sedentair gedrag bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “En tijdens een vergadering op het werk wordt er raar opgekeken als een collega even rechtstaat. Er zijn al bedrijven die hierin actie ondernemen, maar toch is dit nog niet wijdverspreid.” 

Het nieuwe werken

Die mentaliteitswijziging wil Gezond Leven bekomen door een nieuwe term op de werkvloer te introduceren: wisselwerken. Dit betekent dat je op het werk elk half uur even rechtstaat.

“We willen van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers rechtstaand vergaderen, of rechtstaand aan hun bureau werken”, licht Femke De Meester toe.

“Vergelijk het met flexwerken: deze nieuwe manier van werken vindt steeds meer ingang op de werkvloer. Ook dat willen we met wisselwerken bereiken. Voorwaarde is wel dat dit op een doordachte manier wordt ingevoerd, en geïntegreerd wordt in het gezondheidsbeleid van het bedrijf.”

Sensibilisatiematerialen

Bij de nieuwe term horen ook sensibilisatiematerialen zoals onder meer de website www.wisselwerken.be, affiches en ludieke stickers. Bedrijven kunnen deze materialen gebruiken om hun werknemers rond deze problematiek te sensibiliseren.

Wat met het kostenplaatje? “Wisselwerken vraagt geen ingrijpende veranderingen: overal zit-en sta-bureaus installeren is bijvoorbeeld niet nodig. Rechtstaand telefoneren, een glas water halen, of naar je collega stappen in plaats van hem te mailen zijn voorbeelden van hoe je op een succesvolle manier kan wisselwerken”, aldus Femke De Meester.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Werk, het is één van de voornaamste levensdomeinen waar we een gezondere levensstijl willen stimuleren. Vele Vlamingen brengen elk week heel wat uren op de werkvloer door. Met de bedrijfscoaches willen we ter plaatse inzetten op een gezondheidsbeleid, dankzij het project ‘Wisselwerken’ willen we ook sedentair gedrag op het werk tegengaan.”