VIGeZ wordt Vlaams Instituut Gezond Leven

17.09.2017

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) verandert van naam. Voortaan heet het ‘Vlaams Instituut Gezond Leven’. Het instituut vaart immers een nieuwe koers en wil nu ook het brede publiek informeren over gezond leven in het algemeen, en gezonde voeding, beweging, sedentair gedrag, roken en mentale gezondheid in het bijzonder.

De laatste jaren heeft de Vlaming een steeds grotere interesse in gezond leven. Initiatieven zoals ‘Start to run’, bepaalde kookhypes en helaas ook de toename van burn-outs spelen hierin een belangrijke rol.

Wat is gezond?

Maar samen met deze interesse neemt bij de Vlaming ook de verwarring toe: wat is nu écht gezond en wat niet? Wat helpt om gezond te leven en hoe hou je dat vol? Het ‘Vlaams Instituut Gezond Leven’ wil op die vragen een duidelijk antwoord bieden.

Nood aan heldere en betrouwbare informatie

“We merken dat de Vlaming nood heeft aan een organisatie die op een onafhankelijke, heldere en betrouwbare manier duidelijkheid schept in de chaos van aanbevelingen die gezond leven promoten”, licht Marc Morris, voorzitter van het Vlaams Instituut Gezond Leven toe.

Ook voor breed publiek

Oorspronkelijk bood het Vlaams Instituut Gezond Leven enkel ondersteuning aan gezondheidsprofessionals (zoals diëtisten, artsen, leerkrachten, …) en beleidsmakers over het bevorderen van gezondheid, en het voorkomen van ziekten.

Maar nu wil het instituut dus een stapje verder en ook rechtstreeks de Vlaming informeren over hoe je gezond kan leven, en hoe je mee kan ijveren voor een gezonde leefomgeving.

Nieuwe naam

Bij een nieuwe koers hoort ook een nieuwe naam. Eén die bovendien niet complex is, maar net duidelijk voor dat brede publiek en de gezondheidsprofessionals.

“Onze nieuwe naam is duidelijk, hij roept meteen de juiste associaties op en is herkenbaar. Als instituut zijn we bezig met hoe omgeving en gedrag kunnen worden aangepast met het oog op gezonder leven. Daarnaast zijn we ook een erkende expertise-organisatie voor specifieke leefstijlthema’s zoals gezonde voeding, beweging, sedentair gedrag, tabak en mentale gezondheid. ‘Gezond Leven’ dekt dus deze brede lading”, zegt Linda De Boeck, directeur van het Vlaams Instituut Gezond Leven.  

Herziening actieve voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven zet zijn nieuwe koers meteen om in de praktijk en lanceert binnenkort de nieuwe actieve voedingsdriehoek. Voor het eerst zal de opvolger van de actieve voedingsdriehoek duidelijke en haalbare gezondheidsboodschappen voor het brede publiek formuleren.

Hiermee breekt de nieuwe actieve voedingsdriehoek met het verleden: de vorige driehoek was immers bedoeld als educatieve tool voor gezondheidsprofessionals. Leerkrachten, diëtisten, zorgverstrekkers en vormingswerkers maakten er sinds 1997 dankbaar gebruik van om vragen over gezonde voeding, beweging en sedentair gedrag te beantwoorden. Vanaf het najaar richt de voedingsdriehoek zich ook naar het brede publiek.