Vakantiestress? Laat de controle los en geniet!

17.06.2024

Reizen dient niet alleen om nieuwe ervaringen op te doen, maar ook om even te ontsnappen aan ons hectisch dagelijks leven en om tot rust te komen. Maar soms komen we vermoeider terug dan toen we vertrokken. Want hoe gek het misschien ook klinkt: reizen kan ook stress geven. Belangrijkste advies? Probeer de controle los te laten en geniet!

Vaak kijken we er maanden naar uit en als het dan eindelijk zo ver is, willen we ook echt álles uit die welverdiende vakantie halen. We streven naar perfectie, maar dat gaat meestal niet zonder slag of stoot. Het begint al met het pakken van de valies of het vullen van de auto: moet die beautycase écht mee? Waar steken we de tent? De luchtmatras? En oh ja, de kinderen? Om nog maar te zwijgen over de files onderweg of de vertraagde vluchten. Eens op onze vakantiestemming is het opnieuw alle hens aan dek. Want al die hotspots krijg je toch nooit bezocht in zeven dagen? En zo gaat die stressmeter zelfs op vakantie weer in het rood. Maar met een paar handige tips hou je ook dan de bouwblokken van de geluksdriehoek in evenwicht.

Probeer de controle los te laten

Laat. Het. Gaan. Thuis is het moeilijk om alles onder controle te hebben, maar op reis is dit nog een veel grotere uitdaging. Je zit in een heel nieuwe omgeving, waar je niemand kent en misschien zelfs niet eens de taal spreekt. Er zullen onverwachte dingen op je pad komen en niet alles zal lopen zoals je had verwacht. Het is niet ongewoon om te piekeren als je naar een ander land trekt, want ‘zal het hotel wel meevallen?’, ‘wat als het vliegtuig wordt afgeschaft?’. Maar dit gepieker heeft een negatief effect op je mentaal welbevinden. Gelukkig zijn er manieren om dit tegen te gaan:

  • De eerste stap is opmerken dat je aan het piekeren bent. Laat die gedachten toe, want ertegen vechten, vraagt veel energie. Als je de gedachten toelaat, zullen ze na een tijdje weer wegdrijven.
  • Ga over tot actie: waar heb je controle over en wat kan je doen zodat je je minder zorgen hoeft te maken? Maak bijvoorbeeld een lijstje van alle reisdocumenten die in orde moeten gebracht worden en stop ze in een map. Verdeel de acties in stapjes, zodat het niet te overweldigend wordt.
  • Doe dingen die je belangrijk, waardevol of fijn vindt. Op die manier zullen piekergedachten minder invloed op en macht over je hebben.

Maak een realistische planning

Je bent maar een week op je vakantiebestemming en natuurlijk wil je dan zoveel mogelijk dingen doen. FOMO (fear of missing out) is zelden zo aanwezig als tijdens een vaak duurbetaalde reis. Daardoor prop je elke dag vol, zonder rustpauzes. Dit kan voor angst zorgen (het heet niet voor niets fear of missing out). De oplossing? Maak keuzes en ga enkel naar de plekken die je écht wil zien, plan elke dag een moment van rust in, geef jezelf genoeg tijd om te kunnen genieten van de dingen die je bezoekt of beleeft. Durf de planning los te laten en luister naar wat je lichaam nodig heeft. Ben je bijvoorbeeld stijf van het vele wandelen, neem dan de tijd om even niks te doen en te recupereren. Gun jezelf ook enkele dagen om uit te slapen.

Toch bang om van alles te missen? Dat is oké! Wees je bewust van dat gevoel, benoem het en besef vooral dat dit voorbijgaat. Probeer je lichaam en geest tot rust te brengen door een korte ademhalingsoefening of meditatie.

Wees lief voor jezelf

Als je door sociale media scrolt, zie je alleen maar perfecte reisfoto’s, gemaakt door mensen met een perfecte beachbody. Laat je daardoor vooral niet van de wijs brengen en heb vertrouwen in jezelf. Niemand is perfect, ook jij niet. Wees lief voor jezelf. En maak vooral die foto’s en selfies, maar onthoud dat niet élk moment hoeft vastgelegd te worden. Geniet in de eerste plaats van al het moois rondom je en laat die smartphone eens in je tas zitten. Op die manier ben je echt aanwezig in het moment en zal je stresshormoon dalen.

Trek de natuur in

Overbevolkte toeristische trekpleisters en drukke steden bevatten veel stressoren. Dit zijn bronnen van stress in de omgeving, zoals geluidsoverlast, druk verkeer, veel mensen, veel indrukken. Die factoren zorgen ervoor dat er stresshormonen vrijkomen. Plan daarom als tegengewicht ook voldoende activiteiten in de natuur:

  • Natuur vermindert schade. Volgens omgevingspsycholoog Sjerp de Vries draagt de natuur bij aan stressreductie. Een groene omgeving vermindert stress en piekeren en zorgt voor minder mentale vermoeidheid. Door bijvoorbeeld de natuur in te trekken na een bezoek aan een drukke stad, krijg je energie om er opnieuw in te vliegen. Het verlaagt ook de stress die de stad met zich meebracht.
  • Natuur bevordert herstel en versterkt de weerstand. Volgens de Vries helpt ontspannen om chronische stress tegen te gaan. En dat is goed, want stress beïnvloedt het immuunsysteem negatief: het zorgt ervoor dat de hormonen cortisol en adrenaline toenemen. Dit heeft een invloed op de bloeddruk en de harstslag, en in chronische situaties zelfs op het immuunsysteem. Wanneer je op reis langere tijd in de natuur bent, is dat een perfecte pauze van de dagelijkse drukte thuis. Zo kom je opgeladen terug.

Wij wensen je alvast een zorgeloze en stressvrije vakantie!