Te warm om te werken? Deze survivaltips houden je koel

24.06.2020

De zomer laat zich van zijn warmste kant zien. En dat voelen we tijdens het werken. Wie denkt dat hij of zij bij 30°C zomaar de boeken mag toedoen, heeft het mis. Toch heeft de werknemer recht op een aantal beschermende maatregelen die sinds juli 2012 vastgelegd zijn in de welzijnscodex. De nadruk ligt voornamelijk op preventie.

Wanneer is warm té warm? Hoe ‘meet’ je dat op het werk? Een gewone, klassieke thermometer volstaat niet. De arbeidsgeneesheer heeft hiervoor een vochtige globethermometer. Dit toestel houdt naast temperatuur ook rekening met de luchtsnelheid (wind, tocht) en de luchtvochtigheid.

Al die factoren samen bepalen of een werkgever maatregelen moet nemen op de werkplek. Afhankelijk van de mate van fysieke inspanning dat een bepaald soort werk vraagt, moet de werkgever een aantal maatregelen treffen, zoals:

  • Zorgen voor beschermingsmiddelen bij werknemers die rechtstreeks aan de zon blootgesteld zijn.
  • Zorgen voor voldoende koele drank.
  • Binnen de 48 uur kunstmatige verluchting in de werklokalen voorzien.
  • Het aanpassen van de werkroosters.

Maar nu thuiswerk nog de ‘norm’ is en jij misschien afwisselend op kantoor en thuis werkt … Hoe hou je het hoofd koel? Onze volgende 10 tips zijn interessant voor iedereen: of je nu op kantoor werkt of thuis, of afwisselt tussen beide.

Water, water en nog eens water, de rest komt later!

Minstens 1,5 tot 2 liter per dag: dat zijn zo’n 8 à 12 glaasjes. Water beu? Gooi er dan eens een limoentje bij. Of drink afwisselend water, (ijs)koffie en (ijs)thee want variatie doet drinken! Geen idee of je wel genoeg drinkt? Vis het uit met onze watertest en krijg daarna advies op maat.

De voedingsdriehoek op warme dagen?

Frisse stukjes watermeloen en komkommer zijn lekker en verkoelend. Steek gesneden fruit of yoghurt in de diepvriezer voor een ijskoud tussendoortje. Kies voor een licht verteerbare lunch. Bekijk ons receptenplatform Zeker Gezond online of via de app voor meer frisse, gezonde en lekkere gerechten.

Plak niet aan je stoel

Sta om het half uur even recht. Breng die been- en rompspieren in beweging, zo verbrand je ook vetten en suiker. En je concentratie wordt tegelijkertijd aangescherpt. Niet alleen belangrijk tijdens een hittegolf, maar het hele jaar door.

Pimp en maak je eigen fruitijs

Maak fruitijs of wissel met je collega’s (via de zoveelste video call?) tips uit over lekkere alternatieven voor roomijs. Keicool en gewoon fun om te doen.

Plan je dag

Pak de meest inspannende taken in de ochtend aan, als de warmte nog niet naar je hoofd is gestegen. Hou de routineklusjes voor de namiddag, wanneer je brein oververhit geraakt.

Stay cool!

Van stress krijg je het warm. Doe het rustig aan op warme dagen!

Schakel alle (onnodige) elektronische apparaten uit

Elektronische apparaten geven extra warmte af. Haal dus die notitieboekjes maar terug van onder het stof.

Dresscode ‘light’

Draag dunne, ademende en lichte kledij. Ademende stoffen nemen het zweet op en laten het opnieuw verdampen zodat je kledij en huid droog blijven.

Have an active break

Plan een moment onder de middag om te wandelen of om te zwemmen. Nu de zon zo straalt, doe je ook ineens een hele voorraad vitamine D op. En die extra vitamines zijn goed voor je.

Hou die afterwork of digitale apéro sober

Vermijd alcohol en gesuikerde dranken: je lichaam verliest sneller vocht als je alcohol drinkt. Kies eerder voor water met wat fruit of een smaakje. Of maak homemade ice tea.