Rookstopsessies op school helpen jongeren stoppen met roken

05.09.2017

PERSBERICHT - Drie vierde van de rokende jongeren wil stoppen met roken. Maar al te vaak is de beschikbare hulp om te stoppen nog niet aangepast aan hun noden. Met het nieuwe rookstopprogramma ‘SmartStop’ wil het Vlaams Instituut Gezond Leven hierin verandering brengen. Onder meer via rookstopsessies op school en een mobiele app, krijgen jongeren van 14 tot 20 jaar de nodige ondersteuning om die sigaret voorgoed aan de kant te laten.

Verslavender voor jongeren

Volgens de meest recente Gezondheidsenquête van 2013 rookt 20,1% van de Vlaamse jongeren tussen 15 en 20 jaar. Opvallend is dat 76% van de 15 tot 24-jarigen wil stoppen met roken. Dat blijkt uit de Rookenquête 2015.

Voor jongeren is stoppen met roken vaak moeilijker dan voor volwassenen. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en daardoor ook gevoeliger voor het verslavende effect van sigaretten,” zegt Dries Vandenbempt, stafmedewerker tabak bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Daarom is het van cruciaal belang dat jongeren die roken zo snel mogelijk een stoppoging ondernemen.

Tot op vandaag is de beschikbare hulp om te stoppen niet altijd voldoende op maat van jongeren. Met het rookstopprogramma ‘SmartStop’ wil het VIGeZ tegemoet komen aan deze specifieke doelgroep. Smartstop mikt op jongeren van 14 tot 20 jaar, en is geschikt voor BSO, TSO, KSO en ASO.

Rookstopsessies gecombineerd met mobiele app

Om jongeren met succes te doen stoppen met roken, roept SmartStop de hulp in van een tabakoloog. Die begeleidt de jongere gedurende een 5-tal rookstopsessies, bij voorkeur op school buiten de lesuren. Jongeren kunnen elkaar op school aanmoedigen om te stoppen met roken. De sessies worden grotendeels terugbetaald, bovendien hoeven de jongeren geen verplaatsingen te betalen.

Daarnaast is er nog de SmartStop-app, een mobiele app die het rookgedrag van de jongere registreert. De app houdt bij hoeveel dagen de jongere niet meer gerookt heeft en hoeveel geld hij daarbij uitgespaard heeft. Uniek is dat de jongere via de app ook tips op maat krijgt wanneer de drang naar een sigaret te groot wordt, bijvoorbeeld bij verveling of tijdens het uitgaan met vrienden.

Ook op de website www.smartstop.be kunnen jongeren terecht voor meer info over stoppen met roken en de gevolgen van roken.

Rookstop-buddy

SmartStop raadt de jongere aan om een ‘rookstop-buddy’ in te schakelen, een leeftijdsgenoot die ook wil stoppen met roken. De jongere kan samen met zijn ‘rookstop-buddy’ de consultaties bij de tabakoloog volgen. Daarnaast kunnen jongeren via de SmartStop-app elkaar steunen wanneer ze het moeilijk hebben, door onder meer berichten naar elkaar te sturen. Ook de tabakoloog kan via de app aanmoedigingsberichten sturen.

Getest en goedgekeurd

In 2014 werd SmartStop in verschillende scholen over heel Vlaanderen getest. Het rookstopprogramma bleek een succes: dankzij SmartStop was 22% van de deelnemende jongeren twee maanden na afloop van de rookstopsessies volledig gestopt.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, is enthousiast: “Met SmartStop beschikt Vlaanderen over een kwaliteitsvolle rookstopmethode voor een belangrijke doelgroep. Jongeren van een tabaksverslaving afhelpen, levert een duidelijke gezondheidswinst op voor onze samenleving. Dit thema zal ook aan bod komen op de gezondheidsconferentie die we in het najaar organiseren.

Vanaf nu kunnen alle scholen van over heel Vlaanderen met het rookstopprogramma aan de slag. Geïnteresseerde scholen en CLB’s kunnen via een databank op www.smartstop.be tabakologen contacteren. Maar ook tabakologen kunnen contact opnemen met een school uit hun buurt. Zo kunnen afspraken gemaakt worden over de organisatie van de ondersteuning voor de jongeren. Om de kwaliteit van het rookstopprogramma te kunnen garanderen, volgen de tabakologen eerst een opleiding bij het VIGeZ.

Onderdeel van een breder preventiebeleid

Het installeren van SmartStop op school maakt deel uit van een breder preventiebeleid. Zo ondersteunen de preventiewerkers van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg scholen bij het installeren van een breed preventief beleid inzake verslaving aan tabak, alcohol en drugs. Daarnaast is ook leerlingenbegeleiding een belangrijke pijler voor een preventief beleid. Ook CLB’s kunnen hun steentje bijdragen door jongeren aan te moedigen om te stoppen met roken en door hen naar een tabakoloog door te verwijzen.

Lees meer over: