Ook Snack & Chillen met jouw school? Schrijf je dan nu in!

10.09.2024

Aperitieven met een heerlijke mocktail? Tijdens het 10-uurtje chillen met een tropische fruitbrochette in de hand? En dat allemaal aan de toog van de coolste schoolbar? Yep, Snack & Chill is terug! Ook meedoen met jouw school? Of zijn jullie al fan en willen jullie het aanbod en het aantal Snack & Chill-momenten uitbreiden? Schrijf dan zeker (opnieuw) in voor deze editie!

Met Snack & Chill helpt Gezond Leven, in opdracht van departement Zorg, secundaire scholen om op een toffe en aantrekkelijke manier gezonde dranken en tussendoortjes te voorzien. Ondertussen deden al meer dan honderd scholen mee. En dat is goed nieuws! Want slechts 40% van de Vlaamse meisjes en 33% van de jongens eten dagelijks fruit. Ook de groenteconsumptie is ondermaats. Het percentage jongeren dat dagelijks minstens twee porties groenten eet bedraagt 19% (HBSC, 2022). Scholen, toch een plek waar jongeren ontzettend veel tijd doorbrengen, kunnen meehelpen om dat tij te keren en goede gewoontes te creëren bij hun leerlingen. Want als die suikerwafel tijdens de pauze vervangen wordt door een fruitspies of wortelsnack, is dat al een stap in de juiste richting. En laat dat nu net de missie zijn van Snack & Chill.

Gemakkelijkste én plezantste keuze

Door een hapklaar, vers en gevarieerd aanbod van fruit en groenten van bij ons en water (met een smaakje) aan te bieden in een schoolwinkeltje of schoolbar probeert Snack & Chill van de gezondste keuze de gemakkelijkste én de plezantste keuze te maken. En wat het nog leuker maakt: de leerlingen mogen hierbij zélf de touwtjes in handen nemen. Want wat ze zelf doen, doen ze beter. Of toch in elk geval met veel meer goesting.

Maar ook aan de scholen is gedacht: om de financiële kosten voor hen te beperken, krijgen zij korting bij Fruitsnacks. Secundaire scholen voor buitengewoon onderwijs kunnen via Oog Voor Lekkers subsidies aanvragen.

Inschrijven is een must

Doet jouw school al mee aan Snack & Chill? Kijk dan misschien eens of je het aantal momenten waarop het schoolwinkeltje of de bar open is, kan verhogen. Of probeer je aanbod uit te breiden zodat meer leerlingen van de gezonde tussendoortjes en drankjes kunnen genieten. Ben je een startende school? Werk dan stap voor stap en begin klein zodat het haalbaar blijft. Bouw hierop verder als het project goed loopt.

In beide gevallen is inschrijven wel een must, zowel om in aanmerking te komen voor het voordelige aanbod van Fruitsnacks als om de nodige ondersteuning te krijgen. Inschrijven doe je hier! Deelnemende scholen krijgen een startpakket met stappenplan dat hen doorheen het project leidt. Er is ook een kant-en-klare vragenlijst voorzien om leerlingen te betrekken en hun input te verzamelen. Want het is de combinatie van leerlingenparticipatie en coole snackbar die van Snack & Chill zo’n succes maakt!