Nieuwe website en folder “Wees niet gek. Doe de tekencheck.”

09.08.2017

Vanaf heden kan je met al uw vragen rond teken en tekenbeten terecht op de nieuwe website en folder van Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid www.tekenbeten.be

Hiermee probeert Het Agentschap de bevolking enkele tips mee te geven waarom het zo belangrijk is om te controleren op tekenbeten, maar tegelijkertijd ook mee te geven dat het belangrijk is om te blijven bewegen in de natuur.

Teken I Ll Home 0

Ben je in de natuur geweest, dan bestaat de kans dat je een lifter hebt meegenomen. Een teek! Die kleine spinachtige beestjes hebben bloed nodig om zich te ontwikkelen en voort te planten. De meeste teken zijn extra actief tussen maart en oktober. Ze liggen op de loer in schaduwrijk hoog gras of op een struik tot er een mens of dier passeert. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, bijten ze zich vast.

Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog

Als een teek besmet is, kan je van een tekenbeet ziek worden. Controleer daarom steeds jezelf en anderen als je in de natuur bent geweest. Kijk extra aandachtig naar de knieholtes, liezen, bilspleet, navel, haarlijn en oksels.

Verwijder een teek rustig en in één beweging

Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat je de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik geen ontsmettingsalcohol, azijn, zeep, jodium of een ander product voordat je de teek verwijdert. Verbrand hem ook niet. Verwijder teken liefst met een tekenverwijderaar of een pincet met een fijne punt. Heb je echt niks bij de hand, dan kan je met scherpe nagels of een lus van een dun draadje ook de teek verwijderen.

Let de komende maand op symptomen

Noteer de datum van de tekenbeet in je agenda en de plaats van de tekenbeet. Merk je een groter wordende rode kring rond de plaats van de beet of symptomen die lijken op griep, raadpleeg dan meteen je (huis)arts. Zij kunnen de ziekte van Lyme behandelen met antibiotica. Registreer ook zeker je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (android/Iphone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit. Lees op tekenbeten.be tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.

Je kan de nieuwe folder “Wees niet gek. Doe steeds de tekencheck!” bestellen via tekenbeten.be/bestelformulier.