Minister Vandeurzen lanceert campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.”

11.04.2018

Op zaterdag 14 april 2018 reikte Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de allereerste gids “Wat te doen bij een tekenbeet” uit aan KSA Zelem uit Halen, Limburg. Honderden jeugdbewegingen in Vlaanderen krijgen de komende dagen ook deze gids opgestuurd. Hiermee lanceert minister Vandeurzen de nieuwe campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck”. De campagne en de website www.tekenbeten.be geven een eenvoudig advies over teken aan iedereen die in de natuur komt: controleer, verwijder en volg op.

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen: “Door de klimaatopwarming komen teken steeds vaker voor. Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je de bossen intrekt. Ook bij het tuinieren of als je buiten gaat wandelen of spelen kan een teek je pad kruisen. Daarom is het belangrijk dat we de mensen duidelijk informeren over hoe ze een teek correct moeten verwijderen. Onze boodschap is gemakkelijk te onthouden: controleer, verwijder en volg op.”

Opsporen en verwijderen

Tussen maart en oktober zijn teken extra actief in de natuur, bijvoorbeeld in de tuin, in het bos of in het park. Ze zijn op zoek naar voedsel en kruipen daarom op mensen en dieren én bijten zich vast. Als een teek je gebeten heeft, is het belangrijk de teek te verwijderen, want van een tekenbeet kan je ziek worden. Knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels zijn lievelingsplekken van teken en vragen om controle.

De campagne raadt daarom aan om jezelf altijd op tekenbeten te controleren als je in de natuur bent geweest en om dat nog diezelfde dag te doen. Vind je een teek? Verwijder die rustig en in één beweging, zonder ze te draaien of plat te duwen.

De campagne geeft nog extra tips om een teek correct te verwijderen en toont hoe je verschillende types van tekenverwijderaars correct gebruikt.

Symptomen opvolgen

Ten slotte benadrukt de campagne om mogelijke symptomen goed op te volgen. Als je een tekenbeet hebt gehad, hou je best de plek van de beet één maand in de gaten. Een steeds groter wordende rode plek kan een symptoom zijn van de ziekte van Lyme. 

Ook symptomen die lijken op griep (koorts, spierpijn of gewrichtspijn) kunnen optreden. Als één van die symptomen zich voordoen, ga je naar de huisarts.

Gids voor jeugdbewegingen en andere campagnematerialen

Meer dan 2000 jeugdbewegingen in Vlaanderen krijgen de komende weken de gids “Wat te doen bij een tekenbeet” opgestuurd. Minister Vandeurzen: “Jeugdbewegingen trekken uiteraard vaak de natuur in. Ook zij denken er best aan even te controleren op teken na het ravotten. Daarom sturen we de jeugdbewegingen nu een handige gids die ze kunnen bewaren in hun EHBO-koffer. Die bevat infofiches over hoe je controleert op teken, hoe je ze verwijdert en hoe je een beet opvolgt. Er zit ook een tekenkaart bij om een teek mee te verwijderen. En bij een beet vinden ze in de gids notitieblaadjes om de beet op te noteren en de ouders te informeren over opvolging.”

Scholen en verenigingen kunnen de gids gratis bestellen op www.tekenbeten.be

De website www.tekenbeten.be bevat ook een campagnetoolkit (met o.a. voorbeeldmails, nieuwsberichten en afbeeldingen) die organisaties kunnen gebruiken om de campagne mee te ondersteunen. Er zijn ook folders, affiches en een educatief pakket voor scholen beschikbaar.   

Je kan ook een tekenbeet registreren op de app Tekennet, een onderzoeksproject van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). Op die manier kan de Vlaming het wetenschappelijk onderzoek naar teken en tekenziekten steunen.

De campagne is ontwikkeld door Vlaams Instituut Gezond Leven, in samenwerking met het WIV-ISP.