Halen, Diksmuide, Mol & Antwerpen zijn de actiefste gemeenten van Vlaanderen

04.06.2024

De winnaars van de Vlaamse 10.000 stappenclash zijn bekend. Halen, Diksmuide, Mol en Antwerpen zijn de actiefste gemeenten van Vlaanderen. Tussen 1 en 31 mei namen zo’n 12.000 inwoners uit 171 Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op. Doel van deze wedstrijd? Om het meeste stappen zetten en zo dus meer bewegen!

De 10.000 stappenclash is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, het Departement Zorg en de Vlaamse Logo’s. De campagne wil mensen aanzetten om voldoende te bewegen, maar ook bewustmaken dat elke stap telt voor de gezondheid!

De vier winnaars van de 10.000 stappenclash

Om de strijd eerlijk te houden, werden de 171 steden en gemeenten onderverdeeld in vier categorieën, gebaseerd op het aantal inwoners. Zo komen we bij vier winnaars.

In de categorie met grote steden (+50.000 inwoners) nam Antwerpen al meteen een mooie voorsprong. Die konden ze vasthouden en met bijna 55 miljoen stappen (gelijk aan 38.317 km) eindigen ze op de eerste plaats. De top drie wordt vervolledigd door Sint-Niklaas en Beveren.

Met een totaal van meer dan 102 miljoen stappen, wat overeenkomt met 71.864 km, kaapt Mol de overwinning weg in categorie C (-50.000 inwoners). Mol laat daarmee Scherpenheuvel-Zichem en Westerlo achter zich, respectievelijk op plaatsen twee en drie.

Diksmuide is de winnaar in de categorie -20.000 inwoners. Met meer dan 160 miljoen stappen legden zij maar liefst 112.219 km af en haalden het zo vlot van Wingene en Haaltert.

Het rijtje winnaars wordt afgesloten door Halen. Lichtervelde en Galmaarden hebben het tot op het einde spannend gehouden. Maar het is uiteindelijk Lichtervelde die 2de tweede eindigt, Galmaarden werd derde.

In totaal hebben 12.000 Vlamingen hun stappen geregistreerd en bijna 2,5 miljoen km afgelegd. Dat komt neer op iets meer dan 3,5 miljard stappen.

Mooie prijs

De steden en gemeenten ontvangen een mooie wandplaat om mee te pronken. Maar niet alleen zij vallen in de prijzen. Elke deelnemende stad en gemeente kreeg ook mooie prijzen om te verloten onder hun stappende inwoners.

Online stappendagboek

Via www.10000stappen.be of via de 10.000 stappenapp konden de inwoners van de deelnemende steden en gemeenten elke dag hun gezette stappen ingeven of synchroniseren. Die stappen telden automatisch mee voor de groep van de stad of gemeente en voor de stappenwedstrijd. Met een stappenteller, activity tracker of goede smartphone-app was het makkelijk om je stappen te tellen.

Trotse ministers

Ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is enthousiast: “Voldoende bewegen is belangrijk voor de levenskwaliteit van elke Vlaming, zowel fysiek als mentaal. Er zijn tal van voordelen: een gezonder hart, minder ziektes en het is ook goed voor een betere concentratie en geheugen. Bovendien brengt bewegen mensen samen. Dus elk moment van bewegen telt, elk op zijn ritme of niveau. Het is fijn om vast te stellen dat heel wat steden en gemeenten zich achter dit initiatief hebben geschaard. Heb je een extra duwtje nodig, dan zijn onze coaches ‘Beweging op verwijzing’ er om je te helpen.”

Ook Vlaams minister van Sport sluit hierbij aan: “We willen nog meer mensen in beweging krijgen. Dat doen we onder meer met laagdrempelige uitdagingen, waar heel veel mensen van alle leeftijden aan kunnen deelnemen”, zegt de Vlaamse minister van Sport. “Sommige mensen vinden het moeilijk om te beginnen met sporten, maar het hoeft niet meteen een halve marathon te zijn. Een mooie wandeling doet al heel veel goed. En dankzij de stappenclash is er wat afgewandeld. In totaal werd 8.000 keer de afstand afgelegd naar Parijs, waar deze zomer onze Vlaamse topatleten het beste van zichzelf gaan geven. Die Olympische prestaties zullen op hun beurt opnieuw veel mensen verleiden om uit de zetel te komen”.

Positief effect op gezondheid

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag ideaal is voor het gunstigste effect op je gezondheid. Maar: staar je niet blind op dat cijfer. Nog belangrijker dan 10.000 stappen, is ‘Elke stap telt!’. Ook kleine vorderingen maken een groot verschil voor je gezondheid! Zo ben je bijvoorbeeld beter beschermd tegen onder andere hart- en vaatziekten, depressie en diabetes type 2.

Meer stappen kan zelfs door dagdagelijkse activiteiten, zoals tuinieren of het huishouden. Het unieke aan het 10.000 stappenproject is dat iedereen kan meedoen, ook wie minder van sport houdt of wie weinig tijd heeft.

De volledige rangschikking vind je op www.10000stappen.be.