Goede voornemens? Bouw ook eens aan je geluk!

01.01.2024

Stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer sporten, gewicht verliezen en gezonder eten: het zijn elk jaar de meest gemaakte goede voornemens. Maar waarom neem je jezelf dit keer niet eens voor om ook te bouwen aan je geluk? En hoe zorg je er eigenlijk voor dat al die mooie plannen méér worden dan loze beloftes aan jezelf?

Elk nieuw jaar is ie er weer: de doos vol goede bedoelingen. In januari zijn we er rotsvast van overtuigd dat we de komende 12 maanden écht de beste versie van onszelf gaan worden. Maar eens het leven weer een loopje met ons neemt en de agenda opnieuw voller en voller staat, verdwijnen het enthousiasme en de motivatie. Dan belanden die loopschoenen weer in een hoekje onderaan de trap, wordt er na een stressvolle werkdag terug een flesje wijn ontkurkt en is het gezonde slaatje snel vervangen door een broodje préparé. Vaak is de teleurstelling om die ‘mislukking’ groot, maar dat is nergens voor nodig. Een terugval is normaal en helemaal oké. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Wees niet te hard voor jezelf en focus op kleine successen. Het heeft geen zin om te zeggen dat je nooit meer frisdrank zal drinken. Als het je vandaag gelukt is om enkel water te drinken, heb je die pluim op je hoed al verdiend. En duurt het allemaal wat langer dan verwacht, weet dan dat uit Brits onderzoek blijkt dat je gemiddeld 66 dagen nodig hebt voor je nieuwe gewoontes een automatisme zijn. Ready, set, go!

Meer bewegen

Wil je graag elke dag 10.000 stappen zetten? Verwacht dan niet dat dit van de ene op de andere dag lukt. Stel haalbare doelen. En begin met kleine dingen. Het heeft geen zin om een jaarabonnement voor de fitness te kopen en fanatiek 4 keer per week te gaan trainen. Want de kans dat je dan al na 3 weken afhaakt wegens te zwaar en niet combineerbaar met gezin/werk/hobby’s is groot. Het gemakkelijkste is om bewegen te integreren in je dagelijkse leven. Door bijvoorbeeld de boodschappen te voet te doen, of de kinderen met de fiets naar school te brengen. Om van je goede voornemen een blijvende gewoonte te maken, is het ook belangrijk om zo concreet mogelijk te plannen. Spreek met jezelf af wanneer je met de fiets naar het werk gaat en maak die afspraak tastbaar, door ze bijvoorbeeld als herinnering in je smartphone te zetten of door een post-it op de deur te plakken. Schrijf je sportmoment in je agenda: Als ik morgen om 18 uur thuiskom van het werk, ga ik joggen. Regent het, dan trek ik een regenjas aan. Zorg dat die jas en je sportkleren ook klaarliggen. Of zet je wandelschoenen duidelijk in het zicht als je liever gaat wandelen. ‘Denk vooruit en plan’ is één van de tips in de bewegingsdriehoek. En ook het project Bewegen op Verwijzing werkt volgens dit principe.

Het helpt bovendien altijd om een bondgenoot te hebben. Samen dat toertje in het park joggen, is makkelijker dan alleen. Bovendien zal je dan ook minder snel afbellen omdat je weet dat anderen op je rekenen. Nog zo’n motivatietopper: vertel het vooral voort! Ben je van plan om straks de Ten Miles te lopen? Hang dat dan aan de grote klok. Als je steun krijgt, is het makkelijker om door te zetten.

Gezonder eten

Van de ene dag op de andere nooit meer een chipke, een stuk chocolade of een koekje bij de koffie? Het klinkt onrealistisch en dat is het waarschijnlijk ook. Wil je een gezondere levensstijl? Maak de switch dan stap voor stap. Vervang de wafel die je elke dag als tussendoortje neemt eerst 2 keer per week door een stuk fruit of een handje onbewerkte noten. Gaat dat lekker? Dan kan je er 4 keer per week van maken, tot je dat fruit niet meer kan missen. Wil je weten waar je veel van mag eten en wat je best beperkt? De voedingsdriehoek helpt je hierbij.

Ook hier is je omgeving van belang, zowel fysiek als sociaal. Een schaal vol kleurrijk fruit midden op tafel zal je meteen zin doen krijgen in die blozende appel. En als je een mooie kan al dan niet gepimpt water op je bureau zet, wordt het plots een stuk eenvoudiger om voldoende water te drinken. Vinden je huisgenoten je nieuwe voornemen maar niks? Leer dan met deze tips hoe je tegen de stroom kan inzwemmen.

Kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben. Doe bijvoorbeeld eens vervangboodschappen. Eet je vaak wit brood? Kies de volgende keer dan voor volkoren. Gebruik olie in plaats van boter of vervang je gesuikerde ontbijtgranen door havermout. En: zondigen mag, alleen niet te vaak en niet te veel. Kon je vandaag niet weerstaan aan die snoepreep? Morgen is een nieuwe dag. Belangrijk is dat je gemotiveerd blijft en dat je weet hoe je kan omgaan met emoties, stress of food cravings, want ook die dingen hebben invloed op je eetgedrag.

Stoppen met roken

Het is de klassieker onder de klassiekers: zeldzaam zijn de rokers die nog nooit hebben geprobeerd om na oudejaarsavond de sigaret voorgoed af te zweren. Helaas lukt dat niet bij iedereen van de eerste keer. Gemiddeld hebben rokers 5 à 7 stoppogingen nodig om echt van de tabak af te geraken. Iedereen stopt op zijn eigen manier en er zijn tal van hulpmiddelen, zoals de e-sigaret of tabakoloog. Herval je toch? Bedenk dan dat je niet hoeft te wachten tot 1 januari om opnieuw te proberen. Elke dag van het jaar is een goede dag om gezond(er) te gaan leven.

En voor wie er tegenop ziet bed en tafel te delen met een chagrijnige bijna ex-roker: aanmoediging is de key! Laat weten dat je de beslissing om te stoppen met roken voor 300% steunt, dat je trots bent op zoveel doorzettingsvermogen. Maar wijs nooit met het vingertje en praat de roker geen schuldgevoel aan. Dat zal alleen maar een averechts effect hebben.

Bouw aan je geluk

De meeste goede voornemens hebben allemaal te maken met onze fysieke gezondheid. Daarbij verliezen we ons mentaal welbevinden wel eens uit het oog. Maar ook bouwen aan je geluk kan een goed voornemen zijn. Je kan preventief werken aan je mentaal welbevinden, zodat je beter gewapend bent als je geconfronteerd wordt met een tegenslag. Want je gelukkig voelen, gaat soms ook over het ‘ongelukkig zijn’ beheersen. Hoe? Met de 3 bouwblokken en de oranje bol van de geluksdriehoek! Denk eens na over wat jij belangrijk vindt in je leven. Waar je trots op bent. Of waar je energie van krijgt. Een juist of fout antwoord bestaat niet. Maar door dieper in te gaan op wat jou gelukkig maakt, stel je misschien wel vast dat er thema’s zijn waaraan je wil werken. Zodat 2024 helemaal jouw jaar wordt!