Gezond eten ondanks de prijsstijgingen: 12 budgetvriendelijke tips

08.04.2022

Je kon er de laatste weken niet aan ontkomen: de vele berichten in de media over stijgende voedselprijzen. Basisproducten als oliën, melk en brood werden duurder, waardoor ook de prijzen van bewerkte producten, zoals koekjes en chips, stijgen. Gevolg? Een toeloop op huismerken en promo's. En meer vraag naar recepten voor goedkope maaltijden.

De Vlaming past zijn koop- en eetgedrag dus duidelijk aan. En daar kunnen wij ook een handje bij helpen met enkele tips over gezonde én budgetvriendelijke voeding. Van in de winkel tot in je keuken.

1. Stel een weekmenu op

Een weekmenu is best handig: zo hoef je wekelijks maar één keer te plannen en maar één keer naar de winkel. Het vraagt wel wat voorbereidingstijd, maar je plukt er zeker de vruchten van. Denk aan wat je nog in huis hebt wanneer je je weekmenu opmaakt. En hou rekening met wat je kan bewaren (hoe groot is je koelkast/diepvries?) en met het keukengerief en de apparaten die je thuis hebt.

2. Maak een boodschappenlijstje

    Maak een boodschappenlijstje (met hoeveelheden) op basis van je weekmenu en vul aan met wat je nog nodig hebt. Trek met je lijstje naar de winkel en probeer je eraan te houden.

    3. Drink kraanwater

      Ga voor kraanwater in plaats van flessenwater. Beter voor je portefeuille, de afvalberg (minder verpakkingen) én je rug: want je moet minder zeulen met zware flessen. In België is water van de kraan, geleverd door drinkwatermaatschappijen, perfect drinkbaar. Het drinkwater wordt hier heel vaak gecontroleerd en is van goede kwaliteit.

      4. Kweek zelf kruiden, groenten en fruit

        In je tuin of in potten op je balkon of de vensterbank kan je je eigen kruiden, groenten of fruit kweken. Wist je dat het heel eenvoudig is om zelf courgette, radijsjes en sla te kweken? Of wat dacht je van heerlijke zelfgekweekte aardbeien? Goedkoper, maar ook zoveel leuker als je ze zelf hebt zien groeien. Lees hier hoe je zelf aan de slag kan!

        5. Kies producten van ‘t seizoen

          Seizoensgroenten en -fruit smaken beter én zijn voordeliger. Op deze kalender zie je wanneer welke groenten en vruchten van het seizoen zijn.

          6. Ga voor diepvriesproducten

            Diepvriesgroenten en -fruit zonder toevoegingen zijn net zo gezond als verse. Ze zijn snel en eenvoudig te bereiden, voedzaam, gemakkelijk te doseren, lang houdbaar en je verspilt minder. Heb je thuis een ruime diepvries? Dan zijn ze zeker een budgetvriendelijk en gezond alternatief voor verse groenten en fruit.

            Tussendoor: wat doet het beleid om voedselprijzen te drukken?

            Je leest hier concrete tips waar je als consument zelf mee aan de slag kan, maar uiteraard moet er ook op beleidsniveau gezocht worden naar manieren om de stijgende voedselprijzen te drukken en ons voedselsysteem duurzamer te maken. Dat gebeurt nu onder andere volop met de nieuwe Vlaamse voedselstrategie, die in november 2022 werd voorgesteld en waaraan ook Gezond Leven meewerkt.

            7. Kies vooral onbewerkte of weinig bewerkte voeding

              Verse groenten en vers fruit, volkorenbrood en gekookte aardappelen, gedroogde bonen … Maar ook vis in blik, diepvriesgroenten, erwten en bonen in blik zijn goede keuzes: die beschouwen we als weinig bewerkt voedsel. En die zijn vaak ook goedkoper.

              8. Kijk op de onderste of bovenste rekken in de winkel

              Producten die op ooghoogte staan, zijn dikwijls duurder dan minder zichtbare producten. Meestal staan merkproducten net voor je neus, terwijl huismerken of witte producten lager of hoger staan.

              9. Vergelijk producten op basis van hun prijs per kg

              Normaal gezien is een potje natuuryoghurt van 100 gram goedkoper dan eentje van 250 gram. Maar misschien is de tweede yoghurtsoort wel goedkoper per kilo. Dan is die de beste keuze qua prijs. Grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper. Het checken waard dus! Maar bedenk ook altijd hoeveel je echt nodig hebt en hoeveel je kan bewaren, zodat je niets hoeft weg te gooien. Hoeveel een product per kilo/liter kost, vind je in kleine lettertjes op het etiket in het rek.

              10. Ga winkelen met een volle maag

              Als je met een volle maag winkelt, zal je superaanbiedingen op snoeprepen, chips of andere zoute en zoete snacks makkelijker links kunnen laten liggen. Da’s dus beter voor je gezondheid én je portemonnee. Ga je toch voor iets ongezonds? Kies dan voor een kleinere verpakking.

              11. Ga creatief aan de slag met restjes

              Overschotjes van groenten kan je makkelijk verwerken in een soep, stoofpotje of in pastasaus. Heb je nog een tomaat of wortel over? Gebruik die als aanvulling bij je broodbeleg. Overrijp fruit kan je verwerken in een smoothie of milkshake, of je kan er kraanwater mee op smaak brengen. Zo gaat er niets onnodig verloren!

              12. Gebruik budgetvriendelijke recepten

              Op zoek naar recepten om voordelig te koken? Neem een kijkje op Zeker Gezond en gebruik de filter ‘budgetvriendelijk’: goedkoop, lekker en gezond eetplezier verzekerd!