“Elke dag zou Complimentendag moeten zijn”

28.02.2023

“Dat heb je goed gedaan.” Het zijn 5 simpele woordjes, maar ze kunnen een wereld van verschil maken. Van complimenten ontvangen én geven worden we gelukkiger, krijgen we meer zelfvertrouwen en het versterkt ons mentaal welbevinden. Laat dus niet alleen 1 maart, maar élke dag Complimentendag zijn. Want een compliment draagt op zoveel vlakken bij aan de bouwblokken van ons geluk.

Volgens de legende werd Complimentendag in 1998 in het leven geroepen door 2 Amerikaanse vrouwen, Kathy Chamberlin en Debby Hoffman, die zich aan de keukentafel hardop afvroegen hoeveel mooier de wereld wel niet zou zijn als we op tijd en stond iets liefs tegen elkaar zouden zeggen. Het idee werd al snel opgepikt door de rest van de wereld, waardoor 1 maart nu officieel Wereldcomplimentendag is. In ons land werd Gina De Groote 13 jaar geleden de drijvende kracht achter het initiatief. “We worden vaak geconfronteerd met wat we niet kunnen en met wat we niet goed doen. Daarom betekent een compliment zoveel voor onze eigenwaarde. Het doet iemand groeien”, zegt Gina. “Het is ook ontzettend belangrijk voor ons mentaal welbevinden. En dat werkt langs 2 kanten: je wordt blij als je een compliment krijgt, maar ook het uitdelen ervan geeft je geluksgevoel een boost. Door iets liefs te zeggen, denk je immers op een positieve, warme manier aan de ander. Meer nog: het wakkert je dankbaarheid aan, wat maakt dat jij je goed voelt én dat de band met de ander wordt versterkt. Daarom zouden we elkaar elke dág een compliment moeten geven.”

331948285 1832442047128085 7298104417146539853 n

“Complimenten geven je energie en bezorgen je een goed gevoel over jezelf. Ze werken ook verbindend”

Maakt het uit welk compliment je geeft?

“Nee, zolang het maar gemeend is en recht uit je hart komt. Een mooi compliment heeft ook diepgang. In plaats van tegen iemand te zeggen: ‘Wat een goede presentatie heb je gegeven’, kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Dit was niet ingestudeerd, je hebt hier echt je hart en ziel in gelegd’, of ‘Waw, wat kan jij dat mooi verwoorden’. Het is prima om iemand te complimenteren met haar toffe rok, maar je kan er ook van maken: ‘Die rok past helemaal bij jou, want die accentueert je mooie benen’. Geef een uniek compliment, omschrijf hoe jij het ziet.”

Waarom voelen complimenten eigenlijk zo goed?

“Omdat ze per definitie positief zijn. Ze geven je energie en bezorgen je een goed gevoel over jezelf. Een welgemikt compliment kan net datgene zijn dat je nodig had om je zorgen even te laten varen. Complimenten werken ook verbindend. Als iemand iets doet wat je zelf niet kan, kan je jaloers zijn op die persoon. Maar je kan ook zeggen: ‘Super wat jij kan! Ik zou dat ook graag kunnen.’ Met de ene houding zet jezelf vast, maak je jezelf klein en is er geen verbinding. Met de tweede reactie geef je waardering en krijg je een fijne connectie met de ander.”

Toch weten we ons soms geen houding te geven wanneer we gecomplimenteerd worden.

“Klopt. Mensen gaan blozen, gaan het compliment minimaliseren of wegwuiven. ‘Oh die trui? Die is niet eens van mij, maar van mijn dochter.’ Maar dat hoeft helemaal niet. Als iemand je complimenteert, moet je daar geen uitleg bij geven. Zeg gewoon ‘dank je wel’. Een compliment komt pas goed aan als het met open armen wordt ontvangen.” (Heb je hier moeite mee? Kijk dan eens naar de oefening Elke dag complimentendag op geluksdriehoek.be.)

Waarom vinden we complimenten ontvangen én geven eigenlijk zo moeilijk?

“Omdat het ons nooit is geleerd. Het zou een reflex moeten zijn om het meteen te zeggen als je iets goeds ziet bij iemand. Daarom gaan we dit jaar Complimentendag ook naar scholen brengen, want jong geleerd is oud gedaan. Meestal staat pesten daar centraal, maar wij willen de focus op iets positiefs leggen. Leerkrachten kunnen een doos met de namen van alle leerlingen uit de klas op hun bureau zetten. Elke dag wordt daar een naam uit getrokken en die leerling krijgt dan een complimentje. Daarnaast gaan we dit jaar ook naar oudere mensen, om hen over hun leven te laten vertellen en hen daarmee te complimenteren.”

331948285 1832442047128085 7298104417146539853 n

“Geef jezelf ook complimentjes. Het is essentieel om regelmatig stil te staan bij waar je sterk in bent. Daardoor gaat je zelfvertrouwen óók groeien”

Wat is het laatste compliment dat jij aan iemand hebt gegeven?

“Daarnet nog, aan een dame die juist terug was van skireis en daar zeer mooie foto’s van had gepost. Ik heb haar uitgebreid gecomplimenteerd met haar schitterend foto’s en haar prachtige gezin.”

En wat is het leukste compliment dat je zelf ooit hebt gekregen?

“Dat ik goed kan luisteren en een warm persoon ben. Daar word ik heel blij van.”

Tot slot, mogen we ook complimenten aan onszelf geven?

“Zeer zeker! Mensen zijn dikwijls zo perfectionistisch en kritisch voor zichzelf dat ze enkel die dingen zien die ze niet goed hebben gedaan. Daarom is het essentieel om regelmatig stil te staan bij waar je sterk in bent. En durf dat ook luid en duidelijk voor jezelf uit te spreken. We hebben allemaal onze talenten. Door te zeggen: ‘Amai, dat kan ik toch wel goed’, geef je positieve vibes aan jezelf. Daardoor gaat je zelfvertrouwen óók groeien. Jezelf en anderen complimenteren kost geen moeite, doet geen pijn en is gratis. Maar je krijgt er wel een positievere wereld door. Want als mensen ervaren hoe fijn een compliment voelt, zijn ze veel sneller geneigd om zelf ook met complimenten te gooien.”

Complimentenactie(s)

De Vlaamse Logo’s organiseren dit jaar de complimentenactie ‘Geluk zit in een klein complimentje’. Op hun website vind je inspiratie en een heleboel materialen om een lach op iemands gezicht te toveren. Ga aan de slag met postkaartjes, stickers, complimentenbandjes, e-cards of het complimentenspel en strooi complimentjes in het rond!