Boodschappenlijstje en weekmenu maken gezond eten makkelijker

01.12.2017

Die nieuwe voedingsdriehoek staat daar niet zomaar wat op zijn kop te staan. Onze nieuwe vriend heeft ook handige materialen die je helpen om ook makkelijk aan de slag te gaan. Gezond Leven ontwierp een gezond boodschappenlijstje en weekmenu. Wij vroegen enkele gezinnen hoe zij dagelijks gezond eten op tafel toveren.

Kook samen met je kinderen

Storytelling Katrijn Foto1

“Leve de boodschappenlijstjes. Als je ze niet maakt, koop je toch sneller ongezonde dingen. Het spaart je trouwens ook heel wat tijd uit. Ook een weekmenu is een handige leidraad. Al moet het je niet tegenhouden om te experimenteren. Gezond kan echt eenvoudig en lekker zijn. Laat je kinderen meehelpen, het is de basis om ze bewust te maken van gezonde voeding. En vergeet vooral niet om knotsgekke namen voor je recepten te bedenken. Ik ben overigens heel blij dat ook de voedingsdriehoek producten als hummus of linzen een plaatsje geeft. Nu kijken de mensen toch al minder raar als ik een blik kikkererwten open (lacht).”

Katrijn Debruyne

Kleur op je bord

Storytelling Ingrid Foto2

“Voor mij is variëren enorm belangrijk. Mijn groenten koop ik op de markt, ik laat me daar leiden door de seizoenen. Al kan je natuurlijk aanvullen met zaken uit de supermarkt. Wij zijn een sportieve familie, gezond eten is dus zeer welkom. De nieuwe voedingsdriehoek helpt ons daarbij, vooral de charcuterie probeer ik nu te beperken. Al vinden mijn huisgenoten dat niet zo evident. Maar de berg groenten, lees kleur op je bord, zijn we al jaren gewoon. Voeding moet je energie geven. Wat je in je mond steekt moet je dus niet uitputten met het verwerken van sterk bewerkt voedsel. En voor de rest blijft dit mijn leuze: eerst water, de rest komt later!”

Ingrid Geurden

Fan van groentespreads

Luc2

“Ik werk zelf bij Gezond Leven, maar was nooit echt bezig met voeding. Door met collega’s te praten en werken leer je toch gaandeweg. Je ziet ook gezonde voorbeelden ’s middags op tafel, dat inspireert. Zo heb ik groentespreads leren kennen. Het bevalt me prima. Bij mij blijft de boodschap ‘meer groenten en fruit’ van de voedingsdriehoek wel goed hangen. Ik ben groot geworden met aardappelen, vlees en groenten, die verhoudingen lager vroeger toch anders. Een weekmenu vind ik echt handig. Zeker als je met seizoensgroenten kan werken, anders belandt er toch telkens hetzelfde op je bord. Het is bovendien goed voor je portefeuille.”

Luc Lipkens

Weekmenu volgens de seizoenen

Foto Karina 1

“Wij zijn de familie van de boodschappenlijstjes. Het lijstje van de voedingsdriehoek is verdeeld volgens categorie, dat vind ik wel een leuke nieuwigheid. Voor ons vers en ‘zero waste’. Een weekmenu met voorbeelden van seizoensproducten vind ik zeker ook een aanrader. Het helpt om de richtlijnen van de voedingsdriehoek in de praktijk om te zetten. Het werkt ook beter als zoiets mooi gepresenteerd wordt. Het is in een oogopslag heel duidelijk hoe je best je bord vult. Mijn roots liggen in de Dominicaanse Republiek en het zou fijn zijn mochten er nog meer voorbeelden uit de wereldkeuken bij komen. Van Marokkaans tot Chinees! Zeker dan spreek je een hele bevolking aan.”

Karina Marte