Ben je klaar voor een insectenburger?

25.04.2018

Met een te hoog vleesverbruik doen we onze eigen gezondheid en die van de planeet geen plezier. De laatste jaren winnen alternatieven steeds meer aan populariteit. Maar wat als er opeens een insectenburger op je bord ligt?

Vleesvervangers zoals tofu, quorn en bonen doen het steeds beter. De verkoop van insectenburgers daarentegen scheert tot nog toe geen hoge toppen. We staan met z’n allen nogal twijfelachtig ten opzichte van deze beestjes.  

Tussen de oren  

Emoties en smaak spelen bij consumenten een grote rol volgens een onderzoek van de UGent. Het grootste knelpunt zit dan ook tussen de oren van de consument. Hoewel heel wat mensen op de wereld al eeuwenlang insecten eten, staan Westerse culturen er nog steeds wat weigerachtig tegenover. Insecten eten? Dat is onsmakelijk!  

Waardige vervanger 

Insecten vormen nochtans een mogelijk alternatief voor vlees en vis. Ze hebben een vergelijkbare samenstelling en zijn een goede bron van eiwitten en ijzer.   Onderzoek bracht tot nu toe de voedingswaardesamenstelling van 236 insecten in kaart. Die voedingswaarde is afhankelijk per insect, de levensfase en het voedsel van het dier. Het is dus moeilijk om algemene uitspraken te doen over bijvoorbeeld het vet- of eiwitgehalte.  

Insecten in de voedingsdriehoek

Globaal staat wel vast dat insecten boordevol goeds zitten. Uniek aan insecten is dat ze een dierlijke bron van vezels zijn (chitine). Naar het effect van insecten eten is nog weinig onderzoek gebeurd. Daarom staan ze momenteel niet expliciet weergegeven of vermeld in de nieuwe voedingsdriehoek. Je kan ze qua voedingswaarde het best vergelijken met vis of kip (lichtgroene zone van de driehoek).  

Duurzamer dan vlees 

De kweek van insecten is heel wat efficiënter dan de kweek van bekende vleessoorten. Insecten planten zich sneller voort dan zoogdieren. Van een insect kan tot 90% gebruikt worden voor consumptie, in vergelijking met 50% bij runderen en varkens. Slechts 10% van het voeder dat in een koe wordt gestopt, wordt omgezet in vlees. Bij insecten kan dit getal oplopen tot 40%. Alles bij elkaar leveren insecten voor een gelijke hoeveelheid voer ongeveer 20 keer zoveel vlees dan runderen. Daarnaast stoten insecten ook amper broeikasgassen uit waardoor ze dus een stuk beter zijn voor het milieu. 

Voedselschaarste  

Tegen 2050 zullen naar schatting 9 miljard mensen op de aarde leven. Om te voldoen aan de voedselbehoefte zou de huidige productie moeten verdubbelen. Door een tekort aan landbouwgrond, de hoge ecologische kost van vlees en overbevissing van de zeeën kunnen we niet anders dan op zoek te gaan naar alternatieve bronnen. Insecten kunnen hier dus een mogelijke oplossing zijn. Er is minder oppervlakte nodig om een groter aantal insecten te kweken.  

Mexicaanse sprinkhanentortilla 

Ook als chef-kok is het een nieuwe uitdaging in de keuken. Met insecten kan je vele kanten uit. Roosteren, bakken, koken, roken of wokken. Probeer eens Mexicaanse sprinkhanentortilla, quiche met meelwormen of een insectenburger met spitskoolsalade! Je kan ze als eerste stapje ook vermalen en zo ‘onherkenbaar’ in je gerecht verwerken. Stap over die eerste drempel heen en leg volgende keer wel die insectenburger in je winkelmandje!  

Toch iets te gewaagd? Bekijk onze infographic over vlees, met suggesties hoe je het met minder kan doen!  

Bronnen: 
 
http://www.voedingscentrum.nl/... 
Van Huis A. et al - Edible insects: Future prospects for food and feed security – FAO report Rome, 2013, in collaboration with Wageningen University, The Netherlands 
http://www.fao.org/docrep/018/...