Hebben jullie ook een wachtlijst? Gezinnen moeten zich soms maanden thuis behelpen nadat ze eindelijk zo ver waren om hulp te vragen. Wat kan je dan doen? Aanbod creëren specifiek voor hen!

Wie doet het al?

  • Opla (OPvoedingsPLAtform) werd ontwikkeld door CKG De Schommel. Opla bevat verschillende opvoedingsthema’s waaronder aan tafel, slaapsituatie, knuffelturenen. Voor elk thema zijn online oefeningen, informatie, video’s en podcasts van elk ongeveer 5 minuten. Wie zich aanmeldt bij De Schommel ontvangt automatisch een (gratis) gezinsaccount en installeert de app. De aanmeldcoördinator zet op basis van de intake een aantal thema's klaar. In het interactief systeem geven ze zelf invulling, spreken of typen antwoorden, houden zaken bij, ... Wanneer de begeleiding van start gaat, krijgt hun gezinsbegeleider toegang krijgen tot het Opla-account. Tijdens de begeleiding gaan ze samen verder aan de slag gaan met Opla. Fysieke huisbezoeken zijn dan gecombineerd met online ondersteuning op afstand via Opla. Momenteel loopt een piloot waar 7 andere CKG Opla gebruiken.

Tot wat leidt het?

  • Ouders krijgen inzicht in hun situatie nog voor de begeleiding start. Begeleiders kunnen hier nadien verder op bouwen.
  • Ouders kunnen op een ondersteunde manier inzetten op gezonde voeding en beweging.
    • Ouders die voelen dat er ruimte is om samen te bewegen, te werken aan hechting, ... vinden inspiratie in knuffelturnoefeningen. Dankzij de online video's zien ze exact hoe de oefening eraan toegaat.
    • Ouders komen in contact met tools zoals het 'ja dank u' en 'nee dank u' kommetje, knutselopdrachten zoals een kletspot die zorgen een gezellig moment samen, ...
  • Begeleiding en ouders zien na een tijdje evolutie via bijvoorbeeld een online dagboek. Is het altijd moeilijk aan tafel, zijn de kinderen nooit actief, ... Of zijn er toch uitzonderingen waarbij ze zien dat het beter ging dan anders? Dan gaan ze samen op zoek wat die momenten anders maakte.
  • Ouders zien, lezen en doen het zelf. Zij zitten aan het stuur in hun wachtttijd voor de begeleiding start én tijdens de begeleiding.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Werken met vrijwilligers GM