Fitness heeft op heel wat jongeren een bijna magnetische aantrekkingskracht. Vaak zijn ze al gezwicht voor de gewichten & co vóór ze in contact komen met jeugdhulp. Fitness is een dankbare beweegkans waar je als jeugdhulporganisatie heel wat kracht uit kan putten.

Wie doet het al?

  • Bij gemeenschapsinstelling De Kempen organiseren ze op de gesloten afdeling (Hutten) fitnessworkshops. Een vrijwilliger gaat er ’s avonds samen met een aantal jongeren fitnessen. Dat is iets wat heel wat jongeren immers graag doen. Ook zou het hen kunnen aanmoedigen om in de toekomst hun vrije tijd zinvol in te vullen.
  • Als de jongeren van jeugdzorgcentrum Emmaüs een ‘slechte dag’ hebben, dan worden ze aangemoedigd om even te gaan fitnessen. Daarom richtten ze er een multifunctionele sportkelder in. Budget kregen ze via het Nike Community Impact Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
  • Woensdag = F-day in OOOC ’t Laar (De Patio vzw, Brugge). Want dan trekken de jongens steevast naar de fitness.

Tot wat leidt het?

In de fitness kan je uiteenlopende oefeningen doen. Ruwweg vallen die activiteiten te verdelen in drie categorieën:

  • loop-, fiets- en roeitoestellen versterken de conditie;
  • krachtoefeningen versterken de spieren en botten. Krachttraining is mogelijk toegankelijker dan fietsen of lopen voor wie een zwaarder gewicht heeft. Bij conditiesport hebben kinderen, jongeren en volwassenen die wat meer wegen minder lichamelijke troeven in handen;
  • fitnessoefeningen zoals planking of core-stabilityoefeningen (met een gymbal/schijf) versterken je stabiliteit.

Begeleiding is bij elke vorm van fitness belangrijk. Oefeningen moeten technisch correct en met een gepaste belasting uitgevoerd worden. Zeker bij kinderen die nog volop aan het ontwikkelen zijn en krachtoefeningen willen doen. Fitness is ook meer dan krachtoefeningen. Laat de jongeren gaan voor een mix. De voordelen van beweging zullen waarneembaar zijn als er vaak en correct gefitnest wordt.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Fitness
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin