7 tips tegen het Blue Monday-gevoel

20.01.2020

Voel je je rot deze maandag? Genoeg van dat gure winterweer en van die lange, donkere dagen? Dat kan best op deze zogenaamde ‘Blue Monday’ of ‘Deprimaandag’. Velen zien dit als de meest depressieve van ’t jaar. Maar is dat terecht?

Hoe je je voelt heeft natuurlijk niets met een datum te maken. Het kan perfect dat je je slecht voelt, maar dat staat los van de dagBlue Monday is eigenlijk een slimme marketingvondst die haar eigen leventje is gaan leiden. Want op basis van een ingewikkelde formule beschouwen we nu de derde maandag van januari automatisch als de meest deprimerende dag van het jaar. Je zou je voor minder slecht gaan voelen.  

Gebakken lucht en helemaal niet wetenschappelijk dus, die Blue Monday. Maar uitvinder Dr. Cliff Arnall sloeg de bal niet helemaal mis. Hij stelde namelijk voor om de depressieve wintergevoelens die in deze periode bij veel mensen de kop opsteken, tegen te gaan. Hoe? Wij geven tips.  

Tip 1: Doe eens een boekje open.  

Wintertijd is de uitgelezen periode om wat meer in boeken te duiken. Dus: trek naar de bib, maak je lid (mocht je dat nog niet zijn hé) en ga die rekken af op zoek naar fris leesvoer. Geen idee wat te kiezen? Vraag tips aan andere lezers of lees misschien wat boekrecensies online.   

Tip 2: Leer een nieuwe taal. 

Nu je toch in de bib bent: steek je licht op in de taal-afdeling. De idéale plek voor wie niet alleen lees- maar ook leergierig is. Pak een taalcursusje uit het rek en dompel je onder in een compleet nieuwe woordenschat. іBuena suerte! Viel GlückPowodzenia! 

Tip 3: Snuif wat cultuur op.  

Ga eens naar een tentoonstellingontdek artiesten waar je nog nooit van hebt gehoord, laat staan kunstwerken van hebt gezien. Wat vind je van de werken? Welk gevoel roepen ze bij jou op? Waarom trekken sommige kunstwerken je aan en andere net niet?  

Tip 4: Verleg je kookgrenzen.  

Experimenteer in de keuken: bereid een gerecht dat je nooit eerder hebt geproefd en daag zo jezelf en je smaakpapillen uit. Ga aan de slag met ingrediënten die je nog nooit van dichtbij hebt gezien en laat je gidsen door de voedingsdriehoekEten klaar? Nodig een vriend of buur uit om te proeven. #sharingiscaring!  

Tip 5: Smijt je in een nieuwe hobby.  

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Van bloemschikken over duurzame huishoudproducten maken tot patronen tekenen en zelf kleren in elkaar timmeren (allé naaien): er zijn héél wat cursussen waar je iets nieuws leertCheck het cursusprogramma van het cultuurcentrum of lokale dienstencentrum in je buurt en geef er een lap op.  

Tip 6: Pak je interieur aan. 

Altijd dezelfde kaders en posters in huis: je zou voor minder de muren oplopen. Waarom hang je niet eens iets anders op? Of geef die kast of dat tafeltje even een andere plaats. Nog een idee: breng wat nieuw, gerecycleerd ‘leven’ in huis. Ga neuzen in de kringwinkel, daar zijn soms pareltjes te rapen.  

Tip 7: Kom uit je comfortzone.  

Ga praten met mensen die je niet kent. Bij de bushalte, op het treinperron, aan de kassa van de supermarkt … Als je praat met anderen leer je hoe hij of zij kijkt op de wereld, en dat verandert misschien jouw blikVind je het moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen? Kijk of je ergens wat vrijwilligerswerk kan doen in je buurt. Dat is niet alleen leerrijk, je wordt er ook gelukkiger van!